Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Kulturális csereprogram öt ország részvételével

Több mint hatmillió forintnyi támogatással gazdálkodhat a Bethlen Gábor Református Gimnázium egy sikeres pályázat eredményeként. A nyertes projektet a vásárhelyiek cseh, olasz, román és török középiskolákkal közösen nyújtották be.

A Bethlen Gábor Református Gimnázium pályázata eredményesnek bizonyult az Európai Unió által támogatott Comenius Program multilaterális fejezetében is, amelynek keretében a vásárhelyiek több mint hatmillió forintnyi támogatással gazdálkodhatnak.

A nyertes projekt címe Kulturális értékek nagyító alatt, amelyet a bethlenesek cseh, olasz, romániai és török középiskolákkal közösen nyújtottak be. A romániai partner intézmény Vásárhely egyik erdélyi testvérvárosában, Tordán működik.

A program megvalósítása során partnertalálkozókra kerül sor. Ősszel Törökországban, majd  februárban Csehországban, áprilisban Olaszországban, jövő októberben pedig Romániában találkoznak az iskolák. A záró találkozó házigazdája 2014 áprilisában a Bethlen lehet. A találkozókon 6-6 vásárhelyi diák fogja képviselni a gimnáziumot.

A partnertalálkozók során az adott térség bemutatása, történelme, népessége kerül terítékre, de foglalkoznak az iskolások majd a helyi zene- és tánckultúra hagyományaival, a térségi építészettel, emlékművekkel, szobrászattal, ételekkel, öltözködéssel is, míg Hódmezővásárhelyen a helyi művészet és irodalom kerül a középpontba. Valamennyi program része a helyi nemzeti kisebbségek kultúrájának bemutatása, valamint a diákok bevonása a szervezésbe.

A projekt 22 ezer euró támogatásban részesül, amelyet a vásárhelyi gimnázium mint fő támogatott használhat fel a csereprogramok finanszírozására.

Megszakítás