Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Lakással csábítanák az orvosokat

Lakással csábítsa Hódmezővásárhelyre az önkormányzat a pályakezdő orvosokat – ezt javasolta Lázár János országgyűlési képviselő a legutóbbi közgyűlésen. Az ingatlant tulajdonba is adnák az orvosoknak, ha hosszabb ideig gyógyítanának a városban.

 

Számos területen orvoshiánnyal küzd a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ hódmezővásárhelyi és makói kórháza is – mondta a hétfői közgyűlésen beszámolójában dr. Kallai Árpád az intézmény főigazgatója. Csábító lehet az egészségügyben dolgozók bérének emelése, amelyben a kormányzat már fontos lépéseket tett. Amíg egy pályakezdő szakorvos 2012-ben bruttó 176.000 forintot keresett, ma 489.000 forintot kap. A leginkább a 6 éves orvosi gyakorlattal rendelkezők bére emelkedett, összesen 2012 óta 210%-kal. Ezek alapilletmények, amelyek kiegészülnek az ügyeleti és egyéb díjakkal. Ez azonban önmagában nem elég, egy hiányszakma képviselője, egy radiológus szakorvos havi bruttó 1 millió forintért jönne Makóra dolgozni – mondott konkrét példát a főigazgató. Emellett az infrastrukturális fejlesztés is hatásos lehet az orvosok helyben tartásához, de fontos szempont lenne, ha az egészségügyben dolgozóknak a város segítséget nyújtana a letelepedésben is. A kérdéshez hozzászólt Lázár János is.

 

– Hódmezővásárhely városának megéri invesztálni az ide települő orvosokba, ezért azt javaslom, hogy a város vállalja azt, hogy ha egy orvos ide települ, akár fiatal, akár középkorú, akár idősebb, és hosszútávú munkaszerződést vállal a vásárhelyi kórházzal, akkor a város vegyen neki házat vagy lakást – mondta Lázár János.

 

Az orvosok Hódmezővásárhelyre csábítása azért is fontos cél, mert ők olyan értelmiségiek, akik a város közösségépítő munkájában is részt vesznek, emellett hagyomány, hogy a képviselő-testületben is tisztséget vállalnak – hangsúlyozta javaslatában az országgyűlési képviselő.

 

Megszakítás