Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Lakossági fórumokon mutatják be a kórház új sürgősségi betegellátó osztályát

Az Erzsébet Kórházban hamarosan nyíló Sürgősségi Osztály működéséről kaphattak részletes tájékoztatót azok, akik ellátogattak a Tabáni Olvasókörben rendezett lakossági fórumra. Az intézmény főigazgatója, és az új részleg megbízott vezetője választolt az érdeklődők kérdéseire.

Kallai Árpád mindenkinek megköszönte azt a türelmet, amit az elmúlt négy évben tanúsított, hiszen a szocialista-szabaddemokrata kormány 2007-ben felszámolta a vásárhelyi sürgősségi rendszert, aminek az lett a következménye, hogy a betegeket Szegedre kellett szállítani és nem lehetett helyben ellátni őket.

– Ez az áldatlan állapot, az akkori ésszerűtlen döntéseknek köszönhető állapot most megszűnik és az Önök biztonsága és korszerű ellátása érdekében új osztályt indítunk – mondta dr. Kallai Árpád, az Erzsébet Kórház főigazgatója.

Az új sürgősségi osztály építészetileg teljesen elkészült, jelenleg a helyiségek berendezése és a korszerű eszközpark kiépítése zajlik. A beruházás összköltsége közel 280 millió forint, melyre az intézmény TIOP pályázaton 238 millió forintot nyert az Európai Uniótól. Az osztályt hivatalosan február 16-án adják át, majd ezt követően lehetőség nyílik arra, hogy a lakosság bejárás keretében megtekintse az új részleget. Működése pedig február 20-án reggel 7 órakor kezdődik 10 orvos, valamint 14 ápoló és szakdolgozó részvételével.

– Amikor Önök bejönnek erre az osztályra, éjjel-nappal, szilveszterkor vagy akár húsvétkor, mindig legalább két orvos és legalább három szakdolgozó várja önöket, hogy biztosan a megfelelő ellátást tudjuk nyújtani a betegek számára – mondta dr. Lóczi Gerda, a Sürgősségi Osztály megbízott vezetője.

A szakemberek arra külön felhívták a figyelmet, ha valaki hirtelen rosszul lesz, akkor ezentúl is a mentőket, illetve a központi ügyeletet kell hívni, és majd ők döntenek a továbbiakról. Ami azonban változást jelent, hogy ha a beteg például légzési nehézséget, beszédzavart, vagy netalán féloldali bénulást tapasztal, illetve eltörik a lába, akkor most már itt is el tudják látni, s csak a súlyos balesetet szenvedőket viszik ezentúl Szegedre.

Megszakítás