Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Lakossági igények alapján módosul a helyi buszmenetrend

Módosítaná a májusban életbe lépett új, helyi buszmenetrendet az önkormányzat, mert számos panasz érkezett arra vonatkozóan, hogy a külterületekről csak nehezen lehet bejutni a belvárosba. A tervek szerint a város a meglévőkön felül még tíz további járatot illesztene a rendszerbe. A lakossággal való egyeztetést követően a változások legkésőbb szeptembertől lépnének életbe.

Hódmezővásárhely tömegközlekedése májustól változott meg jelentős mértékben, amire elsősorban azért volt szükség, mert a felmérések szerint a buszokon a férőhely kihasználtság nagyon alacsony volt. Ennek érdekében az önkormányzat lecsökkentette a helyi járatok számát úgy, hogy közben a távolsági közlekedésben résztvevő buszokat bevonta a rendszerbe. Ezzel az intézkedéssel sikerült racionalizálni a költségeket. Az új menetrend még csak pár hónapja él, de a lakossági észrevételek miatt újabb változások várhatók.

– A műszakszállító járatokat jól sikerült kialakítani, ezek beindítása előtt komoly egyeztetések folytak, hiszen az Ipari Park valamennyi munkáltatójával igyekeztünk felvenni a kapcsolatot és tárgyalni. Ugyanakkor a periférikus városrészekből a belváros területére való bejutás igencsak nehézkesnek bizonyul – mondta dr. Kovács Pál, az önkormányzat szakmai tanácsadója.

Egy-egy speciális igény kielégítésére nincs mód, de a sokak életét megnehezítő problémák korrigálására azonban van lehetőség.

– Ennek eredményeképpen körülbelül 10 újabb járatot indítanánk el a jelenleg meglévő 52 járaton felül, mely döntő mértékben a 13-as vonalat érintené. Ez a tabáni és a tarjáni lakók számára nyújtana segítséget. Továbbá a 7-es vonalat is szeretnénk kiegészíteni, amely a susániak közlekedést támogatná, illetve ami nagyon kiemelt lenne még, az a Béketelepről való utazás, itt a 16-os és az 1-es járatokat kellene sűríteni – tette hozzá dr. Kovács Pál.

A módosított menetrend a tervek szerint legkésőbb szeptembertől lép majd életbe. Az önkormányzat a Tisza Volánnal már lefolytatta a tárgyalásokat, de a lakosság véleményére és további észrevételére is kíváncsi. A cél az, hogy a délelőtti, illetve a kora délutáni időszakban kétóránként közlekedjenek a buszok Vásárhelyen.

Megszakítás