Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ

Közegészségügyi-járványügyi teendőkkel kapcsolatban


Mint Önök számára is ismeretes, Csongrád megye déli területén jelentősen megnövekedett a zöld határon át érkező illegális menekültek száma.

Az illetékes rendvédelmi szervek tájékoztatása alapján azonnali lakossági intézkedést igénylő közegészségügyi-járványügyi teendő jelenleg nincs.

 

Ugyanakkor közegészségügyi-járványügyi szempontból megelőző óvintézkedések szükségesek a menekültek által használt külterületeken az általuk elhagyott vagy otthagyott használati tárgyak, ruhadarabok összegyűjtésével kapcsolatban. Ezen tárgyak esetében lehetséges, hogy vérrel, egyéb emberi váladékkal, illetve különböző élősködőkkel (tetű, rüh) szennyezettek, illetve fertőzöttek. Amennyiben lakóhelye környezetében feltehetően menekültek által elhagyott vagy otthagyott használati tárgyakat, ruhadarabokat talál, a következő óvintézkedéseket tartsa be:

 

– semmiképpen ne nyúljon puszta kézzel a ruhadarabokhoz, eszközökhöz,

 

– értesítse a terület tulajdonosát vagy az önkormányzat által erre kijelölt személyt a fertőzött tárgyak szakszerű begyűjtése érdekében,

 

– amennyiben kesztyű nélkül nyúlt a fenti tárgyakhoz, végezzen fertőtlenítő kézmosást (pl.: hypo, ultrasol, clarasept stb.),

 

– ha nem viselt védőeszközöket a tárgyak, ruhadarabok összegyűjtésénél és 1-2 nap múlva bármilyen panaszt észlel (hasmenés, hányás, kiütés) azonnal forduljon háziorvosához.

 

 

 

Megszakítás