Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Laptopra pályázhatnak a diákok

Az elmúlt években a vásárhelyi oktatási intézmények sikerrel pályázhattak laptopokra, digitális táblákra, amelynek következtében a tanintézményekben korszerű informatikai bázist sikerült kiépíteni. Ezt a kezdeményezést bővíti ki most az önkormányzat a tanulói laptop programmal, amelynek során közvetlenül a rászoruló, 7- 13. osztályos diákok kaphatnak egyéves használatra számítógépet.

Összesen 8 millió forint értékben, 80 darab, egyenként 100 ezer forint értékű laptopra pályázhatnak azok a 7-13. osztályos, hátrányos helyzetű gyerekek, akik a hódmezővásárhelyi önkormányzat által fenntartott oktatási intézményekben tanulnak. Nemcsak a család anyagi helyzete számít, hanem a tanulmányi eredmény is. Ennek megfelelően az Oktatási Csoport két komponensben hirdetett pályázatot.

– A pályázat „A” komponense olyan tanulókra gondol, akik 4,5 feletti tanulmányi átlaggal rendelkeznek, a „B” komponensben pedig a tanulmányi átlag javítása fog szerepelni – mondta Balázs József, az Oktatási Csoport vezetője.

A 4,5 feletti átlagnál a szempont a tanulmányi eredmény megtartása, míg a legalább 4-es átlagot elértek esetén 0,5-es javulást, a 3,5 és 3,9 közötti tanulmányi eredménynél pedig egy teljes érdemjeggyel történő átlagjavítást várnak a tanulóktól.

A programba a tanintézményeknél és az Oktatási Csoportnál igényelhető pályázati adatlap kitöltésével lehet jelentkezni. Az egyoldalas nyomtatványon szerepeltetni kell egyrészt a szülői nyilatkozatot, amelyben megerősítik, hogy sem személyi számítógéppel, sem laptoppal nem rendelkezik a család, másrészt az iskola igazolásait, amellyel a tanulmányi eredményeket hitelesítik. A pályázatnál előnyt jelent a városi, megyei vagy országos tanulmányi versenyen elért helyezés, illetve a tudományos tevékenység.

– Akik pályáznak a laptopokra, egy évre fogják megkapni használatra ezeket az informatikai eszközöket, ezt követően újra pályázhatók lesznek az eszközök. Azok is benyújthatják a következő évben pályázatukat, akik már ebben az évben nyertesként kerültek ki. A gyerekekkel, illetve a 18. életévüket be nem töltöttek esetén a szülőkkel kötni fogunk egy felhasználói szerződést, ebben kell garanciát vállalni, hogy megfelelő állapotban fogják visszaadni az önkormányzat számára az informatikai eszközöket – mondta Balázs József.

A pályázati kiírás nem zárja ki, hogy egy családból akár több hátrányos helyzetű gyermek is pályázzon tanulói laptopra, kizáró ok viszont a fegyelmi vétség, illetve az igazolatlan tanóra. A pályázatokat a Polgármesteri Hivatal Oktatási Csoportjának első emelet 16. szám alatti szobájába várják, 2012. június 29-ig.

Megszakítás