Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

László Dániel a Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíjasa

László Dániel festőművész kapta idén a Tornyai-plakettet, az 59. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, amelyet a képzőművészeti seregszemle tizenöt másik elismerésével együtt a kiállítás vasárnapi megnyitóján adtak át.

László Dániel 1976-ban Budapesten született. Művészeti tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) festő szakán 2001-ben fejezte be, mestere Károlyi Zsigmond volt. 2003 óta a SENSARIA Képzőművészeti Egyesület elnöke. Az egyik legelismertebb hazai kortárs képzőművészeti csoport tagjait maga köré gyűjtve számtalan alkalommal szervezett és rendezett kiállítást Hódmezővásárhelyen. A Vásárhelyi Festőszimpóziumból az évek alatt képzőművészeti szimpóziummá vált közös alkotómunka és kiállítások szervezője. Barcsay-díjban az ezredfordulón részesült, 2006-tól 2008-ig Derkovits-ösztöndíjat kapott, valamint a Kogart tanulmányút-ösztöndíját nyerte el. 2009-ben a Vásárhelyi Őszi Tárlat Galyasi Miklós-díjával ismerték el.

Sturcz János művészettörténész szerint László Dániel látszólag látványelvű, realista festészetet művel. Valójában művészete erősen konceptuális jellegű, kettős értelemben is. Kiválasztott motívumai mindig szimbolikusak, személyes, történeti, filozófiai és spirituális jelentést hordoznak, s – még ha alkotójuk törekszik is a látvány minél tökéletesebb, klasszikusokhoz méltó megragadására – a kép végső értelme az érzéki benyomáson túl van.

A Szabó Iván szobrászművész által tervezett Tornyai-plakettet a díjazottak csak egyszer kaphatják meg. Az eleinte csupán erkölcsi, majd 1966 óta anyagi elismerést is jelentő fődíjjal a magyarországi kiállítások között a legmagasabb összegű, nettó egymillió forintos jutalom jár a hódmezővásárhelyi önkormányzat felajánlása révén.

Az idén az összesen tizenhat elismerés között egy újat is átadtak: a fiatal festők nívódíját, amellyel Basa Anikót jutalmazták. Az MKE festő szakát 2010-ben elvégzett alkotó jövőre önálló kiállítással is bemutatkozhat Hódmezővásárhelyen, emellett – szintén az alföldi város önkormányzatának jóvoltából – 250 ezer forintos pénzjutalmat is kapott.

A december 2-áig látogatható Vásárhelyi Őszi Tárlaton 174 művész 263 alkotását láthatja a nagyközönség: 141 festményt, 54 grafikát, 67 szobrot, plasztikai alkotást, valamint egy gobelint.

A tárlatot rendező Pogány Gábor művészettörténész szerint az Őszi Tárlat mára a legjelentősebb magyarországi kiállítássá vált, mivel itt történik meg a kortárs művészet “kvalifikációja”, az alkotók itt mérhetik le, hol állnak a hazai mezőnyben. A kiállítás a maga nemében egyedülálló, hiszen sehol máshol nincs rá példa az országban – de Európában is csupán néhány helyen –, hogy majdnem hat évtizede folyamatosan meg tudják szervezni a kortárs alkotók seregszemléjét.

(MTI)

Megszakítás