Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

László Dániel festményeiből nyílik kiállítás Hódmezővásárhelyen

A Tornyai-plakettes László Dániel festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás Ösvény címmel a jubileumi, hatvanadik Vásárhelyi Őszi Tárlathoz kapcsolódóan vasárnap Hódmezővásárhelyen.

Nagy Imre művészettörténész elmondta, hogy a Tornyai János Múzeum földszinti termeiben csaknem félszáz festményen keresztül járhatják végig az érdeklődők László Dániel „fény felé vezető” ösvényeit. A november 17-ig látható kiállítás három nagy téma köré épül: az otthon melegével, a családi légkör harmonikus világával szemben az elmúlt fél évszázad tárgyi (rom)kultúrájának mementói, hideg épületbelsői állnak. De ezeken a lepusztult világot ábrázoló festményeken is hangsúlyos a besütő napsugár. Bensőséges hangulatot árasztanak az El Camino, illetve a Mária-út ihlette sorozatok, amelyek spirituális és lelki tartalmamat töltik fel László Dániel műveinek nézőit.

László Dániel 1976-ban Budapesten született. Művészeti tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán 2001-ben végezte, mestere Károlyi Zsigmond volt. 1999-től tagja a Fiatal Művészek Stúdiójának, 2001-től a MAOE-nak. 2003 óta a SENSARIA Képzőművészeti Egyesület elnöke.

Az egyik legelismertebb hazai kortárs képzőművészeti csoportnak számító Sensaria tagjait maga köré gyűjtve számtalan alkalommal szervezett és rendezett kiállítást Hódmezővásárhelyen. A Vásárhelyi Festőszimpóziumból az évek során képzőművészeti szimpóziummá vált közös alkotómunka és kiállítások szervezője. Barcsay-díjban az ezredfordulón részesült, 2006-tól 2008-ig Derkovits ösztöndíjat kapott, valamint a Kogart tanulmányút ösztöndíját nyerte el. 2009-ben a Vásárhelyi Őszi Tárlat Galyasi Miklós-díjával ismerték el. 2013-ben neki ítélte a zsűri a fődíjat, a Tornyai-plakettet.

(MTI)
Megszakítás