Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Látványraktár nyílik a hódmezővásárhelyi Tornyai múzeumban

A közgyűjtemény régészeti, néprajzi, helytörténeti és képzőművészeti anyagának legérdekesebb darabjait bemutató látványraktár nyílik szeptember elején hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban.

Bár a múzeum uniós támogatással zajló felújítási munkái még folynak, már elkezdődött a közgyűjtemény új látványraktárának berendezése – mondta el Nagy Imre igazgató szerdán a helyszínen, a kiállítóhelyet bemutató sajtótájékoztatón.

A Tornyai múzeum 367 millió forintos rekonstrukciója keretében az intézmény épülete háromszintes interaktív bemutatóhellyel bővült. A földszinten bejárati portál fogadja a közgyűjteménybe érkezőket, az emeleti részen időszaki kiállítások várják majd az látogatókat, míg a pinceszinten a dél-alföldi régióban egyedülálló, a múzeum teljes gyűjtőkörét felölelő látványraktárban lesznek megtekinthetőek a műtárgyak.

A látványraktár üveges vitrinjeiben mintegy ezerötszáz tárgyat helyeznek el, ez a múzeum leltározott anyagának kevesebb mint egy százaléka. A régészeti gyűjteménybe mintegy 150 ezer, a néprajzi és a helytörténetibe 10-10 ezer, a képzőművészeti gyűjteménybe pedig 3-4 ezer tárgy tartozik – közölte a múzeumigazgató.

A bemutatott anyagot úgy választották ki, hogy a legnagyobb érdeklődésre számot tartó, az oktatásban is használható tárgyak kerüljenek a polcokra – tette hozzá a szakember.

A Tornyai János Múzeum története több mint százéves múltra tekint vissza, Hódmezővásárhely és térsége rendkívül gazdag régészeti, néprajzi, helytörténeti emlékeit, képző- és iparművészeti alkotásait mutatja be. A helytörténeti anyag részét képezik a város céhes világának emlékei, valamint Plohn József 1615 darab, üveglemezre készített néprajzi, helytörténeti jellegű felvétele, melyeket a fényképész a 20. század fordulóján készített. Jelentős a néprajzi gyűjtemény is, amely a város gazdag hagyományú fazekas tárgyait, festett bútorait és szőrhímzéseit őrzi és mutatja be.

(MTI)

Megszakítás