Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Lázár: a kétségbevonhatatlan teljesítmény a nemzeti büszkeség alapja

Csak a kétségbevonhatatlan teljesítmény az, ami a nemzeti büszkeség aranyfedezetét biztosítja – jelentette ki Lázár János csütörtökön Budapesten, amikor a Pesti Vigadó épületében állami kitüntetéseket és miniszteri elismeréseket adott át augusztus 20. alkalmából. Árva László, a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium és Általános Iskola igazgatója, tanára Magyar Arany Érdemkeresztet, Kovács Gábor, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a Kakasszéki Emberekért Alapítvány alapítója Magyar Érdemrend középkeresztet vehetett át.

 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt: a hőzöngő nacionalizmust a teljesítmény különbözteti meg az egészséges nemzeti büszkeségtől. Megjegyezte, „legkiválóbb honfitársaink egyéni teljesítménye végül közösségi élménnyé válik” és a legitim nemzeti büszkeség része, forrása lesz, legyen szó akár a nagyközönség által is látható eredményről, akár a hétköznapok csendes kiválóságáról.

Lázár János hangsúlyozta: egy népnek az a természetes állapota, hogy büszke, a baj sokkal inkább azokkal a népekkel van, amelyek „nem tudnak vagy nem mernek büszkék lenni önmagukra, saját különbözőségükre vagy, bátran mondhatom, saját különbségükre”.

A miniszter azt mondta, Magyarországgal is megesett történelme folyamán, hogy alattvalója volt egy nagy-nagy birodalomnak, „vagy manapság, nem is olyan régen, engedelmes piaca egy hatalmas piacnak, semmi több, a nagy történelmi fordulatok így aztán mindig a szuverenitás visszaszerzéséről szólnak, annak a jognak a visszaszerzéséről, hogy az életünket meghatározó döntéseket mi magunk hozhatjuk meg”.

Egy nép öntudatra ébredésével, felnőtté válásával óhatatlanul együtt jár a nemzeti büszkeség érzése, ennek az érzésnek az erősödése – fogalmazott Lázár János, aki szerint ez nem nacionalizmus, hanem erős önazonosságtudat, ami a szabadság velejárója, egyik megnyilvánulása.

Lázár János – a riói olimpián tartózkodó Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere képviseletében – azt is kiemelte: a nemzeti kultúrát mindenkihez el kell juttatni, ezért „ne elégedjünk meg azzal, hogy az csupán az elit luxuscikke marad”, különösen, akkor, amikor az „egy kulturális felső tízezer kiváltsága”.

A népművelők, a vidéki kultúrházak, a levéltárosok és a múzeumi szakemberek munkájának elismerésén és tudatos támogatásán keresztül fokozatosan meg kell változtatnunk ezt az öröklött és igazságtalan helyzetet – jelentette ki Lázár János, hozzátéve, hogy új és valódi tartalommal kell megtölteni a közművelődés szót, ehhez pedig szövetséget kínál Magyarország kormánya.

Lázár János miniszter Árva Lászlónak, a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium és Általános Iskola igazgatójának, tanárának a Magyar Arany Érdemkeresztet adta át, míg Kovács Gábornak, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a Kakasszéki Emberekért Alapítvány alapítójának a Magyar Érdemrend középkeresztjét.

Forrás: MTI

Megszakítás