Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Lázár János: 1000 milliárd forint mezőgazdasági támogatásra lehet pályázni a következő uniós ciklu

A következő uniós ciklusban mintegy 1000 milliárd forint mezőgazdasági támogatásra lehet pályázni, a pályázati rendszer azonban jelentősen átalakul, és a forrásokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara segítségével osztják majd el – mondta Lázár János szombaton Hódmezővásárhelyen egy szakmai fórumon.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár hozzátette, hogy a kamarai részvételt garanciális elemnek tekintik, azért, hogy a gazdatársadalom érdekei érvényesüljenek.

A jogalkotó és a kormány szándéka szerint az agrárkamarának jó néhány minisztériumi feladatot kell átadni, és a politikai érdekképviseletet is át kell vennie a Magosz-tól – mondta az államtitkár.

A cél, hogy 5-10 év múlva a kamara – bármilyen kormány is legyen az országban -, képes legyen arra, hogy a magyar agráriumban érdekeltek szempontjait „kompromisszumok nélkül tudja érvényesíteni”. Ehhez a lehetőségeket a kormány megpróbálja megteremteni – jelentette ki Lázár János.

Az államtitkár a következő időszak nagy kérdésének nevezte az agrárhitelezést. Elmondta, hogy az OTP szeretett volna ebben monopóliumot szerezni, de a kormány határozott célja, hogy ezt a takarékszövetkezetek rendszerén keresztül bonyolítsák le.

Az idei kiemelt célok között említette az öntözés olcsóbbá, vagy ingyenessé tételét. „Az biztos, hogy amit a magyar állam ad a Marosból vagy a Tiszából, azt ingyen fogjuk adni, de hogy a szállításért kell-e fizetni, az most áll tárgyalás alatt” – mondta, hozzátéve, hogy céljuk az a szállítás ingyenessége is. Jelenleg 120 ezer hektárt öntöznek az országban, ami nagyon kevés, ezt növelni kell – szögezte le.

Bitay Márton, a Vidékfejlesztési Minisztérium állami földprogramért felelős államtitkára hangsúlyozta: a jövőben, aki nem földműveléssel foglalkozik, nem fog tudni földet vásárolni Magyarországon.

A Földet a Gazdáknak Program eddigi eredményeiről szólva kiemelte: mintegy 6 millió hektár mezőgazdasági besorolású terület van az országban, amelynek 10 százaléka állami. Eddig 276 ezer hektárt hirdettek meg a programban, és 221 ezer hektárt tudtak haszonbérbe adni országosan. A haszonbérletek 72 százalékát természetes személyek, 28 százalékát jogi személyek nyerték el. A fennmaradó 55 ezer hektárt újrahirdetik, de ezekben már nem lesz eredmény a mostani parlamenti ciklusban.

Hangsúlyozta, hogy a nyertesek közt csaknem 40 ezer hektárt, azaz kétharmad balatonnyi földet vittek el fiatal gazdák, vagyis minden második fiatal pályázó nyert.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke egyebek közt az összefogás fontosságáról beszélt. Szerintük ugyanis ma a termelők nagy része még mindig önállóan akar boldogulni, de a gyakorlat azt mutatja, hogy nélkülözhetetlen az együttműködés, amit a kamarának is segítenie kell. Példaként az értékesítésben megjelenő érdekérvényesítést említette.

(MTI)

Megszakítás