Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Lázár János: 2010 forradalmát győzelemre visszük

Több párhuzamot is vont az 1848-as események és 2013 között Lázár János, a Fidesz országgyűlési képviselője március 15-ei ünnepi beszédében, Hódmezővásárhelyen.

A Miniszterelnökséget irányító államtitkár hangsúlyozta: míg 165 évvel ezelőtt a forradalmat leverték, addig a mostanit nem fogja Világos követni, nem lesz fegyverletétel és visszarendeződés.

“2010 forradalmát győzelemre visszük, vívmányait megvédjük és olyan sziklaszilárd alappá tesszük, melyre a következő emberöltők polgári Magyarországát alapozni lehet” – fogalmazott.

A politikus beszédében – az egykori hősök tiszteletének hangsúlyozása mellett – párhuzamot vont az ünnep és a jelen eseményei között. Eszerint 1848-ban olyan pillanathoz ért a nemzet, amikor a fontolva haladás már nem volt elegendő, forradalmi változásra volt szükség. Ehhez nemzet és hazafiak kellettek, akik nem csak arról beszéltek, hogy mit miért nem lehet megcsinálni, nemcsak azt hajtogatták, mit miért nem tesz lehetővé a nemzetközi helyzet, miért vonják össze szemöldöküket Bécsben, illetve 2013-ban Washingtonban vagy Brüsszelben – fogalmazott.

A forradalmi változásokhoz olyan hazafiak kellenek, akik “határozott igeneket tudnak és mernek mondani”. 1848 előtt ez a nemzet egy régimódi ország volt, amelyből hiányzott az öntudatos magyar polgár, de egy maréknyi fiatal demokrata, polgári forradalmat csinált. Mozgásba hoztak egy hatalmas, lassú, régimódi országot, amely végül megújult, és Európa sikeres országává vált.

“Azt hiszem ma Magyarországon hasonló folyamat zajlik, hiszen az ország lassabban tud megszabadulni a kommunista örökségtől, mint azt 1989-ben gondoltuk.” Most is hiányzik a magabíró, az öntudatos polgár, aki tisztában van a jogaival, de nem tér ki a felelősség elől, és tisztában van azzal, hogy mivel tartozik az országnak, a nemzetnek – tette hozzá.

Minden intézkedéssel, szóval és tettel “a polgárság megerősítéséről, a polgárrá válás támogatásáról döntünk és cselekszünk” – mondta a Fidesz politikájáról szólva, megemlítve a rezsicsökkentést, az árfolyamgátat, a városok konszolidálását, az új egykulcsos adót, az új polgári törvénykönyvet, az új alaptörvényt.

És bár 2010-re az ország többsége megértette, hogy forradalmi változásra van szükség, akárcsak 165 éve, most is az látszik, hogy „kartácstűzben és dzsidások rohamában” kell megvédeni minden vívmányt, amely három éve megszületett, mert a polgári Magyarország megszületése és megerősödése a posztkommunista, régimódi Magyarország érdekeit sérti – fűzte hozzá.

“Azonban a mi forradalmunkat nem fogja Világos követni, nem lesz fegyverletétel és visszarendeződés. 2010 forradalmát győzelemre visszük, vívmányait megvédjük, és olyan sziklaszilárd alappá tesszük, melyre a következő emberöltők polgári Magyarországát alapozni lehet”- zárta gondolatait Lázár János.

Az ünnepség keretében 56 határon túli magyar tett állampolgársági esküt. Velük együtt Hódmezővásárhelyen már több mint 2400-an tették le az esküt.

(MTI)

Megszakítás