Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Lázár János: A hódmezővásárhelyiek mindig szerették a szépet és a jót

Ennek a kiállításnak most már komoly múltja, elismert jelene és bizakodásra okot adó jövője van – hangsúlyozta Almási István polgármester a 62. Őszi Tárlat megnyitóján a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában. A kulturális seregszemle pedig azért maradhatott meg, mert az itt élő emberek szeretik a szépet és a jót – mondta Lázár János miniszter, országgyűlési képviselő. A város legrangosabb elismerését, a Tornyai-plakettet idén Gaál József érdemelte ki. 

„Az évtizedek óta kialakult művészeti seregszemle színvonalából egy jottányit sem engedtünk, sőt egyre változatosabb, gazdagabb anyaggal várjuk a kultúrát kedvelőket” – ezekkel a szavakkal köszöntötte a 62. Őszi Tárlatra érkező vendégeket Almási István polgármester Hódmezővásárhelyen, az Alföldi Galériában.

– Sikerült a tárlat megbecsültségét a legmagasabb szintre emelni. Nagy eredmény ez annak tükrében, hogy sokszor nehéz időkben kellett helyt állni és a csillagok állása sem volt mindig feltétlenül kedvező. Az évek, a kiállított művek és a kiállító művészek azonban választ adtak arra, hogy ennek a tárlatnak most már komoly múltja, elismert jelene és bizakodásra okot adó jövője van – mondta Almási István.

„Ez a tárlat nem jutott a többi, csoportos kiállítás sorsára, hanem egyedüliként él tovább az országban. A megmaradását nemcsak a kultúrpolitikának köszönheti, hanem annak is, hogy a városnak a polgárai mindig szerették a szépet és a jót” – ezt már Lázár János miniszter, országgyűlési képviselő hangsúlyozta. Majd hozzátette: az itt élők magukat zenében, képzőművészetben vagy népművészetben fejezik ki, amely alkalmas az életszeretet és a helyszeretet megmutatására.

 – Azt kérem és kívánom a művésztársadalom tagjaitól, különösen az ifjaktól, hogy érezzék: van ennek az országnak egy olyan pontja, ahol az élet lehet szép és jó, és ahol a művészekre szükség van – folytatta Lázár János.

A kiállítást Szemadám György, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja nyitotta meg, aki szerint is valóban nagy szó, hogy 62. alkalommal rendezik meg az Őszi Tárlatot, amely a saját képzőművészeti örökségét tiszteletben tartva építkezik tovább évről évre. A város legrangosabb elismerését idén Gaál József érdemelte ki, Három testvér című alkotásaival.

– Az ilyen periférián lévő, egyszerű emberek ábrázolása az én misszióm. Lehet, hogy furcsán hangzik, de amikor ezt a három testvért megfestettem, akkor az alföldi világnak az egyszerű, jólelkű, de lecsúszott embereit próbáltam a magam módján ábrázolni – mondta Gaál József festő, grafikus, szobrászművész, egyetemi docens.

Összesen 19 elismerést osztottak ki. A díjazottak között vásárhelyiek is voltak: Nagy Attila szobrászművész a város Endre Béla mesterdíját, míg Szvet Tamás pedig Galyasi Miklós nívódíjat vehetett át.

Megszakítás