Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Lázár János: a kormány ellenáll a rezsicsökkentést fékező brüsszeli törekvéseknek

A kormány a leghatározottabban ellen fog állni a rezsicsökkentést támadó és megakadályozni szándékozó uniós törekvéseknek – közölte Lázár János szerdán a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mádon.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár egy más témában tartott sajtótájékoztatón feltett újságírói kérdésre azt mondta, teljesen világos, hogy az unióban létezik egy olyan energetikai lobbi, amely a brüsszeli bizottságot vélhetően képes befolyásolni. Ezek a cégek itt vannak Magyarországon és megpróbálják befolyásolni Brüsszelt a rezsicsökkentés kérdésében – tette hozzá.

Brüsszel megpróbálja megakadályozni a magyarországi rezsicsökkentést, fékezni próbálja annak ütemét, vagy legalábbis megpróbálja érdemben befolyásolni – jelentette ki az államtitkár. Lázár János ugyanakkor megjegyezte, más országokban is zajlik rezsicsökkentés, és Magyarországon volt eddig az egyik legdrágább a lakossági energia.

Az államtitkár hangsúlyozta, ezen sikerült tavaly korrigálni. Hozzátette: továbbra is jogunk van arra, hogy a rezsicsökkentést végigvigyük, annak érdekében, hogy javuljanak a lakosság életkörülményei.

Lázár János megjegyezte, ezt Brüsszel nem lesz képes megakadályozni, „bár nincs kétségünk afelől, hogy meg fogja próbálni.” Ezért a szerdai kormányülésen azt javasolták Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy közvetlenül forduljon Brüsszelhez és kérjen minél gyorsabban tájékoztatást arról, hogy milyen eljárások várhatóak Magyarországgal szemben.

„Egy intenzív szerelmi kapcsolathoz hasonló brüsszeli viszonyunkban nem szeretnénk, ha egy váratlan fordulat állna elő, mint ami 2012-ben és 2013-ban rendszeresen megtörtént, ezért már most szeretnénk tudni pontosan, hogy mit szeretnének Brüsszelben a rezsicsökkentés kapcsán” – fogalmazott az államtitkár.

Lázár János rögzítette, a kormány álláspontja megváltoztathatatlan, a rezsicsökkentést a 2014-évi ütemét végigviszi, akárhogy tiltakozik Brüsszel és akármennyi feljelentés érkezik Magyarországról.

Lázár János hozzátette, meggyőződése szerint az összes brüsszeli eljárás mögött magyarországi magán, vagy politikai szereplők feljelentése áll.

(MTI)

Megszakítás