Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Lázár János: a kormány minden segítséget megad a bormarketinghez

Minden segítséget megígért a kormány részéről Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár ahhoz, hogy a magyar borok világhírűvé válhassanak.

Az államtitkár pénteken Budapesten egy borjoggal és bormarketinggel foglalkozó szakmai konferencián elmondta: az országnak minden adottsága – talaj- és éghajlati viszonyai, valamint borkultúrája is – megfelelő ahhoz, hogy jó minőségű borokat állítson elő, ám ezeket külföldön is ismertebbé kell tenni, meg kell változtatni, hogy „a magyar borok csak Magyarországon legyenek világhírűek”.

Lázár János rámutatott: a bormarketing, azaz a minőségi magyar borok ismertebbé tétele bel- és külföldön nem pénzkérdés, mivel erre rendelkezésre állnak az anyagi források.

Az államtitkár hangsúlyozta: Magyarországnak borbarát kormánya van, amely gondolatvilágában és érzelmeiben a vidéket és az agráriumot képviselő, a borászokat tisztelő kormány.

Lázár János elmondta: a magyar borok sokszor a borversenyeken az úgynevezett vakkóstolás során jobban szerepelnek, mint az legismertebb borvidékről származó borok, ugyanakkor az üzletek polcain általában nem találhatók meg. Sokszor még belföldön is háttérbe szorulnak a magyar borok a külföldiekkel szemben – tette hozzá. Ennek a megváltoztatásáért a kormánynak, a szőlőtermelőknek, a borászoknak, a szakmai és a civilszervezeteknek közösen kell tenniük – hangsúlyozta.

Lázár János emlékeztetett arra, hogy már eddig is több lépés történt az ágazat helyzetének javítására. Példaként hozta az új bortörvény megalkotását, a konszenzusra törekvő egyeztetési rendszer létrejöttét, valamint az új hegyközségi törvény elfogadását. Ez utóbbival kapcsolatban megjegyezte: az átlátható viszonyok megteremtése volt a cél, továbbá, hogy érvényesüljön a tulajdon és az alkotás szabadsága.

Tiffán Zsolt (Fidesz) borász, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága szőlészeti és borászati albizottságának elnöke arról beszélt, hogy az új hegyközségi törvény a várhatóan évekig tartó magyar borreform fontos alkotóeleme. Célja a minőség és a hitelesség feltételeinek megteremtése volt az ágazatban. Ezért változott meg a hegybírók státusa, és ezért váltotta fel az egy tag egy szavazat elvét, a területalapú szavazás – tette hozzá.

(MTI)

Megszakítás