Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Lázár János: a kormány nyitott a további rezsicsökkentésre

A kormány nyitott a Fidesz-frakció további rezsicsökkentést indítványozó javaslatára – közölte a Miniszterelnökséget vezető államtitkár egy hódmezővásárhelyi sajtótájékoztatón kedden.

Lázár János elmondta: a közüzemi díjakat még a fűtési szezon kezdete előtt újabb 10 százalékkal kell mérsékelni.

Meg kell vizsgálni az eddigi rezsicsökkentések tapasztalatait is, hiszen voltak olyan szolgáltatók, amelyek megpróbálták becsapni a fogyasztókat, és nem vagy nem megfelelően hajtották végre a díjak mérséklését – tette hozzá a politikus.

Lázár János példaként a távhőszolgáltató cégeket említette, amelyekre összességében 560 millió forint bírságot szabott ki a fogyasztóvédelem.

Az államtitkár szerint egy ember életét három kérdés határozza meg ma Magyarországon: mi lesz a devizahitelével, be tudja-e fizetni a rezsit és mennyibe kerülnek az alapvető élelmiszerek.

Rendezni kell mintegy 500 ezer devizahiteles család sorsát még az év végéig. A kormány ezzel a kérdéssel minden ülésén foglalkozik – közölte Lázár János, hozzátéve: reméli, rövid időn belül érdemi megoldás születik.

Az ország működéséhez az adóbevételekre szükség van, azonban világos, ha az alapvető húsáru megvásárlása problémát jelent az emberek egy részének, akkor a kormánynak mérlegelnie kell a forgalmi adó csökkentését – mondta a politikus.

A kormányfő ezért arra kérte a vidékfejlesztési, illetve a nemzetgazdasági minisztert, vizsgálják meg, hogy az alapvető húsáruk – a csirke- és disznóhús – forgalmi adójának csökkentése milyen gazdasági és szociális következményekkel járna.

A vidékfejlesztési minisztérium beszámolója már megszületett, a nemzetgazdasági tárca javaslata készül. A kormány e témával a következő hónapokban folyamatosan foglalkozni fog – tudatta Lázár János.

(MTI)

Megszakítás