Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Lázár János: a kormánynak igenis az a célja, hogy a magyar vállalkozásokat átlátható formában helyz

A mai ülésen a napirend módosítását követően az Országgyűlés megválasztotta az új nemzetiségi ombudsman-helyettest. Az ezután kezdődő interpellációk között a földpályázatokról, a rendőrség helyzetéről és a NFÜ-ről is szól volt. Lázár János az őt kérdező Vágó Gábornak a fejlesztési pénzek kapcsán elmondta: a kormány arra törekszik, hogy tiszta vizet öntsön a pohárba.

LMP: lesznek-e felelősei az uniós támogatások visszaéléseinek?

Vágó Gábor (LMP) a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) kapcsán kérdezett. Szerinte az elmúlt fél évben „sorra estek ki a csontvázak szekrényből”, pedig a támogatások ellenőrzése külön vezetőt is kapott az NFÜ-n belül. Példaként említette, hogy a nagyobb volumenű pályázatokat szinte mindig a Közgép nyeri vagy egyedül, vagy konzorciumban. Azt kérdezte a kormánytól: mi folyt itt három évig, miféle szabadrablás és ki adott erre engedélyt? Az ellenzéki képviselő visszaélésekért felelős vezetők megnevezését sürgette.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár válaszában úgy fogalmazott: az LMP-s képviselők folyamatosan magyar cégek pályázati sikereit kérdőjelezik meg, ahelyett, hogy külföldi cégek – például a Strabag, vagy a Swietelsky – sikereit firtatnák. Hangsúlyozta: a magyar építőipar 60 százalékát külföldiek „uralják” és ők viszik ki a hasznot az országból. Éppen ezért a kormánynak igenis az a célja, hogy magyar vállalkozásokat átlátható formában helyzetbe hozzanak.

Lázár János leszögezte: az NFÜ minden eddigi nyertes pályázótól kért nyilatkozatot arról, hogy offshore-cégek-e. A 46 ezer érintett vállalkozásból 34 ezer válaszolt csak. Éppen ezért a kormány október 26-án reggel nyilvánosságra hozzák, hogy ki nem válaszolt és azok esetében azonnal, egyoldalúan eláll az NFÜ a pályázattól.

Szerinte ez is annak a jele, hogy a kormány arra törekszik, hogy tiszta vizet öntsön a pohárba.

Vágó Gábor nem fogadta el az államtitkári választ, de az Országgyűlés 213 igen és 65 nem szavazattal megtette azt.

(MTI)

Megszakítás