Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Lázár János: az alaptörvény módosítása után kétharmados lesz a földtörvény

A kormány szerdán megtárgyalja az alaptörvény módosítására vonatkozó javaslatot, amely a földdel kapcsolatos alapvető jogokra kétharmados jogszabály megalkotását írja elő, így lesz sarkalatos a földtörvény és néhány más jogszabály is – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár hétfőn, a kormányszóvivői tájékoztatón a Parlamentben.

A tájékoztatót azt követően tartották, hogy Orbán Viktor miniszterelnök tárgyalt a Magyar Gazdakörök Országos Szövetsége (Magosz) delegációjával a földtörvény alapvető céljairól. Így arról, hogy a termőföld maradjon magyar tulajdonban, a zsebszerződéseket fel kell számolni, illetve új tulajdon- és birtokviszonyoknak kell létrejönniük – vázolta a tárgyalás tartalmát Giró-Szász András kormányszóvivő.

Jakab István, a MAGOSZ elnöke kifejtette, hogy stabil birtokviszonyt csak kétharmados törvény eredményezhet. Erről tárgyaltak a miniszterelnökkel, és a tárgyaláson szóba került a birtokpolitika, valamint a mezőgazdaság versenyképességének a fenntartása is.

Lázár János kifejtette, hogy a termőföldnek az uniós vásárlási moratórium lejárta után is magyar tulajdonban kell maradnia. Ezt úgy érik el, hogy a helyi földbizottságok vétó jogot kapnak minden földvásárlásra. Vagyis csak az vásárolhat, illetve vehet használatba termőföldet, akinek azt a helyi termelőkből alakult szervezet megengedi.

A kormány célja az, hogy a nagybirtokok helyett, kis- és közepes gazdaságok jöjjenek létre – tette hozzá az államtitkár. Az állami földek használatára ezek a szabályok nem vonatkoznak.

A kormány az alaptörvény módosítását jövő hétfőn nyújtja be az Országgyűlésnek, amit Lázár János számítása szerint december 17-én fogadhat el a parlament. Ezt követően folytatódik a földtörvény, és néhány újabb jogszabály vitája, így azok már jövő nyáron hatályba léphetnek. Eredetileg 2014 első napja volt a hatálybalépés tervezett ideje.

(MTI)

Megszakítás