Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Lázár János: az Információs Hivatalt a kormány központi szervezetében kell tartani

Az Információs Hivatalt (IH) a mindenkori kormány központi szervezetében kell tartani – jelentette ki miniszterjelölti meghallgatásán Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár szerdán az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága előtt.

Lázár János elmondta: az előző ciklusban döntően a demokratikus garanciák miatt döntöttek úgy, hogy a titkosszolgálatok felügyeletét megosztják, az viszont rossz döntésnek bizonyult, hogy az IH-t eredetileg a Külügyminisztérium felügyelete alá sorolták be. Mint Lázár János kiemelte: egy ország miniszterelnökének már nemzetközi portfóliója van. Lázár János szerint ezért is indokolt, hogy az összkormányzati munka irányításért felelős Miniszterelnökség felügyelete alá tartozzon a belföldi és a minél szélesebb körű külföldi információszerzés.

Az IH-t 2012 óta – a Miniszterelnökséget vezető államtitkárként – felügyelő Lázár János célja, hogy három év múlva a magyar hírszerzés az egyik legerősebb, leghatékonyabb legyen Európában. Ehhez az IH költségvetési támogatásának növelésére, további megerősítésére és fejlettebb technikával való munkavégzésre van szükség. Elmondta, hogy személyi változásokat nem tervez a hivatalnál, de 2018-ra 30-40 százalékos létszámnövelést szeretne elérni. Kiemelten fontosnak nevezte továbbá az amerikai, az izraeli és a német titkosszolgálatokkal való együttműködés további erősítését.

Lázár János az IH-t közvetlen miniszteri irányítással felügyeli majd, egy helyettes államtitkár segítségével, akinek személyét várhatóan a jövő héten fogja megnevezni.

Az IH munkájában kiemelten kezelik a jövőben a gazdasági és az energiabiztonság területét. Mint kifejtette: el kell hárítani minden a magyar gazdaságot veszélyeztető támadást, s fenn kell tartani a magyar gazdaságba, az állampapír- és kötvénypiacba vetett bizalmat. Hozzátette: a magyar gazdaság versenyképessége nagymértékben függ az energiaáraktól. A kormány olcsó energiára épülő gazdaságszerkezetet célzott meg, amelynek keretében az olcsó energia mellett, az ország energiafüggetlenségét is erősíteni kell.

Lázár János elmondta: Orbán Viktor kormányfő azt várja tőle, hogy a minisztériummá átalakuló Miniszterelnökség Közép-Európa leghatékonyabb kormányzati struktúráját segítse, annak „motorja legyen”.

A miniszterjelölt a Miniszterelnökség jövőbeli feladatait, prioritásait ismertetve kitért arra is, hogy legkésőbb az új Európai Bizottság megalakulása után az európai ügyek valamint a fejlesztéspolitika és a vidékfejlesztés stratégiai kérdései is a tárcához kerülnek, a közigazgatásban 2018-ra érdemi változásokat szeretne elérni.

A Miniszterelnökség feladata lesz továbbá, hogy ugyancsak 2018-ra minden magyar háztartásban legyen internet. A Miniszterelnökségen azon dolgoznak majd, hogy sokkal egyszerűbb legyen az ország élete, csökkentsék a bürokráciát, megkönnyítsék a választópolgárok életét. Ezzel együtt Lázár János úgy véli a Miniszterelnökség – amelynek feladata elsősorban összkormányzati koordináció, a kormány munkájának összehangolása – „nem lesz egy könnyű minisztérium”.

A miniszterjelölt hosszas beszámolóját követően több kérdést is kapott a bizottság ellenzéki tagjaitól. Mirkóczki Ádám, a testület jobbikos tagja többek között az amerikai lehallgatási botrányról, Szél Bernadett LMP-s képviselő a paksi bővítés nemzetbiztonsági kockázatairól, és az energiabiztonság területéről kérdezte.

Lázár János válaszában elmondta: a kormány vélelmezi, hogy a magyar döntéshozók magánéletével kapcsolatban is folytattak megfigyeléseket, s ezek oka „csak a zsarolás lehet”. Ezért, ha az új amerikai nagykövet megérkezik Magyarországra elsők között ebben az ügyben is tájékoztatást kérnek tőle – tette hozzá.

A miniszterjelölt hangsúlyozta, hogy az ország energiabiztonságának, energiafüggetlenségének érdekében kiemelt figyelmet fordítanak Oroszországra és Ukrajnára, ugyanakkor leszögezte: az Oroszországgal megkötött paksi beruházás nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot. Mint kiemelte: az atomerőművek a függőségi kockázata abban áll, hogy a fűtőanyag honnan jön. Paks 2 pedig egy olyan atomerőmű lesz, amely bárhonnan érkező fűtőanyaggal tud majd működni.

Lezsák Sándor a Fidesz-KDNP frakció véleményét összegezve azt mondta: pedagógusként jeles szigorlatnak értékeli a Lázár János által mondottakat.

Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke azt mondta: reméli, hogy a kormányzás is olyan sikeres lesz, mint az IH eddigi felügyelete és annak irányítása. Ugyanis mint mondta: ezen területen meggyőzte őt Lázár János, a kormányzati szerkezet és annak működése viszont már nem annyira.

A nemzetbiztonsági bizottság négy kormánypárti képviselője támogatta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterségét. Molnár Zsolt és Mirkóczki Ádám tartózkodtak, Szél Bernadett nemmel voksolt.

Az LMP-s képviselő az ülés után azt mondta: Lázár János meghallgatásán próbált konstruktívnak látszani, de úgy véli „kedvesnek tűnő fizimiskája csak egy álarc”. Hozzátette: nem érti, hogy azok után, amiket Lázár János eddig csinált, s az elmúlt napok botrányai után ellenzéki képviselő társai miért tartózkodtak a szavazáson. Szél Bernadett azt mondta: kérdéseire nem kapott kielégítő választ, s problémásnak tartja, hogy ilyen értékű hatalom koncentrálódik Lázár János kezében.

(MTI)

Megszakítás