Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Lázár János: érdemi segítség Csanádpalotának, hogy adósságállományát átvállalta az állam

Átvállalta a Csongrád megyei Csanádpalota adósságát is az állam; az erről szóló értesítő dokumentumot Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár, a térség országgyűlési képviselője adta át a település polgármesterének csütörtökön. Közölte, reméli, hogy ez a könnyítés érdemi segítség lesz a városnak.

Kovács Sándor, a város független polgármestere az eseményt megelőzően az MTI-nek elmondta: az állam lépése stabilizálta a település költségvetését, idén valószínűleg már nem lesz szükség hitelfelvételre – tette hozzá.

A valamivel több mint 3000 lakosú város adósságállománya csaknem 67 millió forint volt. Ebből mintegy 12 millió forint útfejlesztésre felvett hitel, míg a többi folyószámlahitel volt, ami a működési költségek fedezetére ment el.

Lázár János az átadás kapcsán hangsúlyozta: a 2014-20-as uniós időszakra készül az ország, amikor 7000 milliárd forint elköltésére lesz lehetőség. „Nekem szívügyem, hogy a szegényebb, az ország keleti határokhoz közel élő polgárok is részesedjenek ezekből a pénzekből”- tette hozzá.

Csanádpalota eddig is jól pályázott, az utóbbi években fontos szerepet töltöttek be a magyar-román határ menti kétoldalú pályázatok – közölte.

Lázár János elmondta: hétfőn Brüsszelbe utazik és találkozik Johannes Hahn regionális politikáért felelős uniós biztossal. A tárgyalás középpontjában a 2014-20 közötti hétezer milliárd forint elköltésének technikáját, módját és intézményrendszerét tekintik át.

Az esemény után a politikusok egyeztetést tartottak a település következő uniós ciklusban várható fejlesztési lehetőségeiről, majd Lázár János lakossági fórumot tartott.

(MTI)
Megszakítás