Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Lázár János: főállású foglalkozás lesz a parlamenti képviselőség

Főállású foglalkozás lesz a parlamenti képviselőség, emellett keresőtevékenységet nem lehet folytatni 2014-től – jelentette ki Lázár János a Fidesz-KDNP frakciószövetség hétfői ülése utáni sajtótájékoztatón.

Ha valakinek a szabadidejében az a hobbija, hogy bírósági tárgyalásokra jár, ezt nem tudom megakadályozni – fogalmazott a Fidesz frakcióvezetője.

Azt mondta, a „a KDNP-nek más elképzelése volt a javadalmazási viszonyokról”, mint ami a Fidesz előterjesztésében szerepelt. A KDNP-vel nem értek egyet, azt gondolom, hogy Magyarországon a parlamenti képviselők főállású képviselők kell, hogy legyenek – fogalmazott, hozzátéve: ez nem egy mellékállás, ez főfoglalkozás. A rendszerváltás egyik legnagyobb hazugsága, hogy a parlamenti képviselőség egy mellékállás; ilyen nincs – szögezte le.

Lázár János közlése szerint tartalmában nem változik a javadalmazás az eredeti előterjesztésben szereplőhöz képest. Mind a javadalmazás, mind a munkafeltételek, mind a költségtérítés ebben a formában kerül az Országgyűlés elé – jelentette ki.

Jelezte: azt, hogy a későbbiek folyamán szükség van-e változtatásra, szeretnék az ötpárti tárgyalásokon felvetni.

Felidézte, hogy az összeférhetetlenség ügyében az Országgyűlés 81 százalékos többséggel azt a változatot támogatta, amely szerint parlamenti képviselő 2014 után más keresőtevékenységet nem végezhet. Ezen nem kívánnak változtatni, a legszigorúbb összeférhetetlenséget kívánják érvényesíteni a parlamenti munkával összefüggésben – szögezte le.

A Fidesz képviselőcsoportjának vezetője kitért arra is, kifejezetten a KDNP kérésére 2014-től lépnek életbe az új javadalmazási szabályok, ami a költségtérítésre és a munkafeltételekre is vonatkozik majd. Nem volt meg a szükséges parlamenti támogatottsága az új javadalmazási rendszer jelenlegi bevezetésének – válaszolta arra a kérdésre, milyen KDNP-s érvet fogadtak el ez ügyben.

Lázár János azt mondta, sok törvénymódosításra van szükség, mert bizonyos szakmáknál alkalmazási feltételeknek is meg kell felelni.

(MTI)

Megszakítás