Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Lázár János is tagja a hazai és uniós fejlesztési forrásokról döntő kormánybizottságnak

Lázár János is tagja annak a kormánybizottságnak, amely az uniós fejlesztési pénzeket osztja szét. A bizottság dönt arról, hogy mi számít kiemelt projektnek, és a jóváhagyása kell majd az egymilliárd forintnál drágább projektekhez is. A bizottság elnöke Orbán Viktor miniszterelnök, tagjai Lázár János mellett Németh Lászlóné fejlesztési és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterek.

Az uniós fejlesztési források ellenőrzését egy Orbán Viktor által vezetett kormánybizottság veszi át, amely dönt majd arról, hogy mi számít kiemelt projektnek, és jóváhagyása kell majd az egymilliárd forintnál drágább projektekhez is, derül ki a hétfői Magyar Közlönyből. A bizottság elnöke Orbán Viktor miniszterelnök, tagjai Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Németh Lászlóné fejlesztési és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. A miniszterelnök az új bizottság létrehozásával és a feladat átvételével vélhetőleg a döntéshozást kívánja felgyorsítani.

– A Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság feladata a nemzetgazdasági és a települési fejlesztési szempontok összegyűjtése és összehangolása. A jövőben sokkal jobban érvényesülhetnek majd a magyar települések fejlesztési szempontjai, a pályázati rendszer gyorsabb, a források felhasználása hatékonyabb lesz. Egyszerűsödnek a döntési mechanizmusok, gyorsul a pályázatok elbírálása és könnyebbé válik az elnyert pénzek lehívása. Úgy is fogalmazhatnék: kevesebb bürokrácia, több fejlesztés – mondta el Lázár János. A miniszterelnökséget vezető államtitkár, a hódmezővásárhelyi térség országgyűlési képviselője hozzátette: a kormánynak a következő másfél évben közel 3500 milliárd forint brüsszeli és hazai fejlesztési forrás sorsáról kell döntést hoznia, ezen belül legalább 1200 milliárd forint összegnél meghatározni a fejlesztési célterületeket.

Megszakítás