Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Lázár János: komoly források állnak rendelkezésre a határ menti települések számára

Komoly fejlesztési források állnak rendelkezésre a román határ mentén lévő települések számára a következő években – jelentette ki Lázár János hétfőn Nagylakon.

A 2014-2020 közötti uniós költségvetési ciklusban várhatóan 60 milliárd forint áll rendelkezésre a román-magyar határ lévő települések a határon átnyúló összefogással megvalósuló infrastrukturális, szolgáltató beruházásainak támogatására – mondta a Miniszterelnökséget vezető államtitkár az ötszáz lakosú község művelődési házában rendezett lakossági fórumon mintegy ötven ember előtt.

A pályázati forrásokból megújulhatnak a belvízelvezető rendszerek, a közösségi terek, a belterületi utak, és juthat forrás a helyi kis- és közepes vállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak – közölte a politikus.

Az államtitkár elmondta, hogy január 28-án tárgyal erről az Európai Bizottság illetékesével.

Lázár János szólt arról is, hogy február végéig lezárul az önkormányzatok adósságának átvállalása. Az országban 1160 önkormányzatnak nem volt adóssága, s ezek között szép számmal vannak olyan települések, amelyek hitelképesek lettek volna.

A kormány együttműködést kínál azoknak a településeknek is, amelyek józan mérlegelés után nem vettek fel hitelt – mondta az államtitkár. Hozzátette: a szerdai kormányülésen tárgyalnak annak a 10 milliárd forintos keretnek a létrehozásáról, amelyből az ilyen települések – köztük Nagylak is – pályázhatnak fejlesztéseik támogatására, többek között a közintézmények energiahatékonyságot javító felújítására.

(MTI)

Megszakítás