Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Lázár János: meg kell óvni a rezsicsökkentés eredményeit

Meg kell óvni a rezsicsökkentés során eddig elért eredményeket, ehhez kézben kell tartani az árakat, és fejlesztésekkel lehetővé tenni, hogy minél kevesebb energiát, minél ésszerűbben használjunk föl – jelentette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár csütörtökön Hódmezővásárhelyen.

A rezsicsökkentés az elmúlt 23 év legfontosabb intézkedése, minden csoportot politikai elkötelezettségtől függetlenül egyformán érint, és nagyon széles a társadalmi támogatottsága – mondta a politikus a Nyugdíjas Lakóparkban rendezett fórumon, mintegy négyszáz érdeklődő előtt.

Lázár János kifejtette, azok közé az országgyűlési képviselők közé tartozik, akik szerint tartós, érezhető változások eléréséhez további, legalább 5-10 százalékos rezsicsökkentésre van szükség.

Az államtitkár úgy fogalmazott, aki a rezsicsökkentést leszólja, nincs tisztában a hétköznapi emberek helyzetével. Lázár János politikustársai tapasztalatairól beszámolva elmondta, nagyon sokan vesznek részt a rezsicsökkentéssel kapcsolatos fórumokon, és olyanok is, akik nem a Fideszre szavaztak, baloldali elkötelezettségűek.

Az államtitkár hangsúlyozta, nemcsak rezsit kell csökkenteni, hanem a fölhasznált energia mennyiségét is mérsékelni kell. Fűtéskorszerűsítéssel, nyílászárócserével és hőszigeteléssel jelentős mennyiségű energia takarítható meg, ehhez 2014-2020-as időszakban jelentős uniós források állnak rendelkezésre.

Mint a térség országgyűlési képviselője, hódmezővásárhelyi példát említve elmondta, a rezsicsökkentés igazi nagy nyertesei azok, akik otthonainál elvégezték a fűtéskorszerűsítést és a hőszigetelést, hiszen esetükben a fűtésdíj akár 50 százalékkal is mérséklődött.

A választásokról szólva a politikus közölte, bízik benne, hogy a köztársasági elnök minél hamarabb, minél korábbi időpontra kiírja szavazást.

„Az a munka, amit elvégeztünk, kiállja a próbát, tiszta lelkiismerettel nézhetünk a választóink szemébe” – hangsúlyozta Lázár János.

Az ellenzéki összefogásról elmondta, olyanok kerültek föl a közös listára, akiknek nyolc évük volt, hogy tegyenek valamit az országért. Esetükben „nem lehet a hitelesség problémáját nem fölvetni”.

„Nyolc év kormányzás után az embernek szerényebben kell viselkednie” – fogalmazott a politikus, hozzátéve: 2010-ben meggyőző többséggel mondták azt a választók, hogy nem kérnek ebből.

(MTI)

Megszakítás