Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Lázár János: megtisztelő a holokauszt-emlékév feletti UNESCO-fővédnökség

A magyar kormány megtisztelőnek és kitüntetésnek tartja, hogy az UNESCO, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete fővédnökséget vállalt a 2014-ben megrendezendő magyarországi holokauszt-emlékév felett – mondta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár sajtótájékoztatón hétfőn, Budapesten.

A magyarországi zsidóság deportálásának 70. évfordulója alkalmából jövőre megrendezendő emlékévről szólva Lázár János hangsúlyozta, „felelősség és lehetőség, hogy Európa és a világ figyelme az UNESCO-n keresztül 2014-ben a magyarországi holokauszt-megemlékezésekre fókuszál”.

Ez lehetőséget ad arra, hogy ne csak Magyarországon, hanem a világon mindenhol meg tudjunk emlékezni minden magyar honfitársunkról, akit a náci haláltáborokban öltek meg – tette hozzá.

Felhívta a figyelmet arra, hogy január 27-én, a holokauszt nemzetközi emléknapján Párizsban tartanak konferenciát, amelyet az 1944-es deportálások történetének szentelnek. Emellett az év során koncerteket rendeznek, filmeket mutatnak be és könyveket adnak ki a vészkorszakról.

Az államtitkár hangsúlyozta, „az emlékévvel a magyar kormány főhajtással adózik a lágerekbe elhurcolt magyar zsidó honfitársaink előtt”, továbbá a jövő generációinak a józsefvárosi pályaudvaron oktatási központot hoznak létre, ahol a második világháború és ezen belül a holokauszt történései ismerhetők majd meg.

Lázár János szólt arról, hogy a magyar oktatási rendszerben jövőre szeptember 1-jétől kiemelt szerepe lesz az emlékezéseknek, annak érdekében, hogy az 1944-es év történéseit megismerhessék a fiatalok és tanuljanak a múlt bűneiből, hibáiból. Célként jelölte meg, hogy emléktábla figyelmeztessen a vészkorszakra minden olyan iskola falán, ahol elhurcolt diákok tanultak és tanárok tanítottak.

Kérdésre elmondta, a MÁV-val közösen hozzák létre a múzeumot a józsefvárosi pályaudvaron, a projektre pedig 20 millió eurót (5,9 milliárd forint) biztosítanak. A tervezés hamarosan befejeződik, november végén az építkezések is elkezdődhetnek, az átadás pedig a tervek szerint jövő tavasszal lesz. Ezenkívül 5 millió eurót szánnak a civilek, oktatási intézmények, egyházak megemlékezéseire. Pályázataikat decemberben értékelik – jegyezte meg.

Samuel Pisar, az UNESCO jószolgálati nagykövete és holokausztoktatásért felelős különmegbízottja elmondta, tanúja volt a holokauszt idején annak a pusztításnak, amelyben legyilkoltak több százezer magyar zsidó férfit, nőt és gyermeket. A mészárlás soha nem volt olyan intenzív, mint amit 1944 tavaszán és nyarán látott, amikor minden nap több mint tízezer embert semmisítettek meg – állapította meg.

Hangsúlyozta, a Vér és remény című könyvét az emlékei alapján írta, az előszóban pedig a fiatal magyar generációknak ajánlja a kötetet, abban a meggyőződésben, hogy ők elkötelezettek lesznek a demokrácia és a tolerancia iránt.

A Kaddish szimfónia általa írt librettójáról elmondta, az egy képzeletbeli beszélgetés Istennel, amit Leonard Bernstein zeneszerző felkérésére írt, és hétfőn és kedden este a narrációt ő adja elő az Operaházban.

(MTI)

Megszakítás