Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Lázár János: szeptember elsejétől családi csődvédelem

Fogadóórát tartott Lázár János országgyűlési képviselő, akit többek között szociális és állami támogatásokkal kapcsolatos ügyekkel, személyes kérésekkel kerestek fel a hódmezővásárhelyiek.

Angliából visszatelepült fiatalok, kint született gyermekük okmányainak rendezéséhez kértek segítséget Lázár János országgyűlési képviselőtől hódmezővásárhelyi fogadóóráján. Akadt, aki földügyekben, vagy szociális helyzetük miatt érkeztek a városházára.

– Volt, aki devizahitel-ügyben jött, amely a legsúlyosabb probléma. A családi csődvédelem szeptember elsejétől viszont komoly lehetőséget biztosít majd arra, hogy megőrizzék otthonukat azok, akik végrehajtás alatt vannak, illetve, akikkel szemben a bank már érvényesíti a követelését – mondta Lázár János.

Hódmezővásárhelyen 2010-ben 13 % volt a munkanélküliség, most 6,7 %. A közfoglalkoztatásra korlátlan állami források állnak rendelkezésre, tehát, aki elveszíti munkáját a versenyszférában, az előtt továbbra is nyitott ez a lehetőség, de a városban a rendelkezésre álló helyeket már nehéz föltölteni, hiszen egyre inkább piaci munkaerőre van igény.

– Most a kormánynak azt a programot kell erőltetnie, hogy minél több munkaadónak segítsen a munkavállalók foglalkoztatásában. 824 ezer olyan munkavállaló van, aki 25 évnél fiatalabb, vagy 55 évnél idősebb. Ebben benne vannak a mezőgazdasági munkavállalók is, akiknek a foglalkoztatásához az állam hozzájárul – tette hozzá az országgyűlési képviselő.

A városvezetés azon dolgozik, hogy egy 1000-1500 fős gépipari vállalatot telepítsen Hódmezővásárhelyre. A miniszter szerint erre az jó esély. Így hosszútávon oldódna meg a munkanélküliség problémája.

 

Nemes kezdeményezés

Lázár János országgyűlési képviselő: – Minden magyar felel minden magyarért. A kárpátaljai magyarok olyan országban élnek, melynek egy részén háborús viszonyok uralkodnak. Az elmúlt napok eseményei azt is bizonyítják: veszélyben vannak, amikor utcai bandaháborúk zajlanak. A legfontosabb, hogy minden kárpátaljai magyar a szülőhelyén boldoguljon. Ezért abban kell segíteni a kormánynak, az önkormányzatoknak és a polgároknak, hogy a kárpátaljai magyarok képesek legyenek otthont teremteni, családot alapítani, munkát vállalni, a gyerekeiket óvodába járatni. Nemes és jó kezdeményezés, hogy a hódmezővásárhelyiek 500 forintonként, 1000 forintonként hozzájárulnak egy, a város által Mezőváriban létesítendő óvoda megépítéséhez. Nem az összeg számít, minden forint segítség, a lényeg: a felelősségvállalás, hiszen magyarokként felelősek vagyunk egymásért. 

Megszakítás