Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Lázár: Szegedet is erősíteni szeretné a kormány

Szeged és térsége nagy és kiaknázatlan lehetőség az ország számára – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Délmagyarországnak adott, szerdán megjelent interjújában.

 

„A kormány a politikai nézetkülönbségek vagy a konstruktívnak nem nevezhető szegedi városvezetés tevékenysége ellenére a térséget fejleszteni szeretné, erre szolgál a Modern Városok Programban kötött megállapodás is” – mondta Lázár János a Csongrád megyei napilapnak. Hozzátette: az országnak arra van szüksége, hogy Szeged erősebb legyen, a kormánynak pedig fontosak a szegediek. A fontos célok között említette a miniszter a Szeged és Budapest közötti vasúti menetidő 1 óra 30-40 percre csökkentését a jelenlegi 2 óra 24 percről, valamint a Szeged és Debrecen közötti út négysávúra bővítését. „Ma Szeged és a régió fejlődésében az egyetem az egyik legnagyobb reménység és lehetőség” – hangsúlyozta a politikus. Közölte a jövőben rajta kívül két miniszer, Trócsányi László és Balog Zoltán segíti a rektort a napi problémák megoldásában, valamint a fejlesztési tervek megvalósításában. A lézerközpont a magyar tudomány, a kutatás-fejlesztés és a gazdaságfejlesztés szempontjából kiemelt jelentőségű beruházás. Szeretnénk a Szegedi Tudományegyetemet Európa egyik legjobb egyetemévé fejleszteni – mondta Lázár János. A miniszter közlése szerint Balog Zoltán – az egyetem szenátusának döntésével egyezően – támogatni fogja Rovó László rektori kinevezését. Lázár János kitért arra, a kormány döntött, támogatja a Szeged-Csanádi Egyházmegye iskolafejlesztési tervét. Az egyházmegye egy új általános iskolát és gimnáziumot szeretne létrehozni, valamint a zeneművészeti szakképzésben is feladatot vállalna. Ennek teljes költségét, mintegy 20 milliárd forintot a magyar állam biztosítja.

 

A február 25-én tartandó hódmezővásárhelyi időközi választással kapcsolatban kifejtette, egy város vezetőjének szavahihetőnek kell lennie, érdemesnek a polgármesteri tisztségre és alkalmasnak a szövetségkötésre. „Mi, fideszesek itt Vásárhelyen mindenkivel együtt tudunk dolgozni, mindenkinek a javaslatára nyitottak vagyunk, és mindenki számára együttműködést ajánlunk. Ez alól egy kivétel van. Aki eladta a lelkét Gyurcsány Ferencnek, azzal nem tudunk együtt dolgozni” – hangsúlyozta Lázár János. Mint mondta, amit Gyurcsány Ferenc és kormánya a vásárhelyiek ellen tett – kísérlet a városi kórház bezárására, a 47-es út négysávosításának leállítása, a legnagyobb helyi agrárcég privatizációja -, azért soha nem jár bocsánat

 

Forrás: MTI, fotó: Délmagyarország/Karnok Csaba

Megszakítás