Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Leader pályázat mártélyi és székkutasi mikrovállalkozásoknak

A mártélyi és a székkutasi mikrovállalkozások indulhatnak azon a Leader pályázaton, melyet ebben a hónapban lehet benyújtani a Vásárhelyi Vidék Jövőjéért Egyesülethez. A kikötések között az is szerepel, hogy a jelentkezők összes bevételének csupán 50%-a származhat mezőgazdaságból.

Összesen 64 millió forintot osztanak ki a Leader helyi akciócsoportja által kiírt pályázaton. A pályázatokat már júniustól fogadják és az eddigi tapasztalok szerint van is rá érdeklődés.

– Most a mártélyi és a székkutasi székhelyű, illetve telephellyel rendelkező mikrovállalkozások, illetve egyéni vállalkozók és természetes személyek adhatnak be pályázatot. Ez azt jelenti, hogy egy kezdő vállalkozás gazdasági tevékenységét is be tudja így indítani. A kiírás szerint a minimális pályázható összeg egy millió forint, a támogatás azonban nem száz százalékos, hanem hatvan. Tehát a pályázati támogatás 60%-os részének minimum 1 millió forintnak kell lennie, maximum pedig 20 millió forintra lehet pályázni – mondta Benkő Zsolt, települési képviselő.

Mivel országosan is csak a kistelepülések számára került kiírásra ez a pályázati rendszer, így most ebből a vásárhelyi vállalkozások kimaradnak. A jelentkezőknek azonban más kikötésnek is eleget kell tenniük.

– Az egyéni- és a mikrovállalkozások bevételeinek a mezőgazdasági csak a felét érheti el, ezért a mezőgazdasági cégek és őstermelők nem indulhatnak, csak egyéb vállalkozások, akik nem mezőgazdasági terméket dolgoznak fel, de például pálinka főzdére lehet pályázni, ahogyan autószerelő műhely esetében gépek és berendezések beszerzésére vagy építésre is – tette hozzá Benkő Zsolt.

Ezeket a pályázatokat június végéig lehet benyújtani a Vásárhelyi Vidék Jövőjéért Egyesülethez. Az elbírálás azért húzódik el majd őszig, mert az igényléseknek több ellenőrzésen is át kell esniük.

Megszakítás