Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Lengyelekkel forgat közös dokumentumfilmet az Emlékpont

Sikeres volt az Emlékpont februárban megnyitott, Szétlőtt városok címet viselő kiállítása. Alig ért véget az intézmény nagy sikerű tárlata, máris újabb szakmai projektben vesz részt a lengyelekkel a kommunizmus évtizedeit bemutató közgyűjtemény.

Az Emlékpont évek óta rendszeresen helyt ad és támogatja a lengyel és a magyar nép kommunista diktatúra alatti sorsközösségének bemutatását. A „Szétlőtt városok Poznan-Budapest 1956” címet viselő kiállítás iránt nagy volt az érdeklődés, az alig egy hónapig tartó tárlatot több mint kétezer látogató tekintette meg.

– Február 22-én nyitottuk meg a tárlatot, amelyet Roman Kowalski lengyel nagykövet és Lázár János polgármester, frakcióvezető nyitott meg. Úgy gondolom, hogy az egy hónap alatti látogatói szám, amely több mint 2200 fő volt, sokat elárul a színvonalról. A kiállítás kapcsán 31 rendhagyó tárlatot is tartottunk – tájékoztatott Blazovich Péter, az Emlékpont Múzeum igazgatója.

Alig ért véget az Emlékpont nagy sikerű tárlata, máris újabb lengyel szakmai projektben vesz részt a kommunizmus évtizedeit bemutató közgyűjtemény. A wroclawi „Jövő és Emlékezet Központ”-tal közös pályázat keretében „Közép-Európa útja a szabadsághoz” címmel a lengyel, a magyar és a csehszlovákiai rendszerváltásról tervez dokumentumfilmet forgatni a vásárhelyi múzeum.

– A magyar kutatóintézetek vonatkozásában a vásárhelyi intézmény kapott felkérést Dr. Tischler János történész, a varsói Magyar Kulturális Intézet igazgatójának ajánlásával. A film a varsói szerződés felbomlását fogja bemutatni. Nekünk az lesz a feladatunk, hogy a helyi szakintézményekben, a levéltárakban, könyvtárakban, múzeumokban fellelhető dokumentumokat összegyűjtsük, azokból adatokat, információkat adjunk a film készítői számára, illetve megkeressünk a rendszerváltás folyamán a politikában aktívan részt vállaló embereket – tette hozzá az igazgató.

Ha a pályázat pozitív elbírálást nyer, 2013-ban készülhet el a „Közép-Európa útja a szabadsághoz” című közel kétórás dokumentumfilm, amely a Szolidaritás mozgalom megalakulásától a visegrádi szerződés aláírásáig kíséri végig a régió népeinek szabadságküzdelmeit.

Megszakítás