Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Lengyelországban mutatták be a vásárhelyi hímzést és fazekasságot

A vásárhelyi kézművesség legutóbb Lengyelországban aratott nagy sikert, és nyerte el a külföldi látogatók tetszését. A Hímzőműhely és Ambrus Sándor fazekasmester portékáit a lodzi hagyományőrző fesztiválon csodálhatták meg az érdeklődők. A vállalkozó szelleműek még a hímzés rejtelmeibe is bepillantást kaphattak, ugyanis a régi mesterség tudói a különleges öltéstechnika fogásait is megmutatták a közönségnek.

Újabb helyszínnel bővült a Hódmezővásárhelyi Városellátó és Foglalkoztató Nonprofit Kft Hímzőműhelyének és Ambrus Sándor fazekasmesternek a külföldi vendégszereplése. Franciaország, Olaszország, Litvánia, Németország, és Szerbia után a vásárhelyi kézművesség Lengyelországba is eljutott, ezzel is öregbítve a város hírnevét a világban. A népi iparművészek a megyei önkormányzat meghívásának tettek eleget, és szeptember elején a lodzi hagyományőrző fesztiválon mutatták be különleges portékáikat  cseh és ukrán mesterek mellett.

– A mi kézimunkánk nagyon különleges, nagyon szép hímzés és mindig örömmel visszük el hazai és külföldi kiállításokra is, ahogyan most Lengyelországba is, ahol még nem jártunk. Ezért is volt bennünk egy kis izgatottság, hogyan is fogadják majd a termékeinket, de végül kiderült, nagyon nagy szeretettel fogadták a hímzéseinket – mondta Angyal Frigyesné népi iparművész.

A vásárhelyi hímzés a 18. századból származik, amikor még elsősorban a párnavégek díszítésére szolgáltak ezek a jellegzetes formák és színek. A Házi Ipari Szövetkezet 1952-es megalakulásával és a Hódmezővásárhelyi Városellátó és Foglalkoztató Nonprofit Kft működésével azonban sikerült újjáéleszteni, illetve életben tartani a tradíciókat, sőt kiszélesíteni a hímzéssel ellátott termékek körét is.

– A nagyterítőket, illetve a jobban napi használatban lévő tárgyakat vittünk el, mint párnákat, futókat és dobozokat. Nagyon sokan odajöttek a standunkhoz és megtapogatták a termékeinket, hogy azokat valóban gyapjúfonallal hímeztük ki. Meg is mutattuk az öltéstechnikát, ami az egyik különlegessége a vásárhelyi hímzésnek – tette hozzá Angyal Frigyesné.

Bár a vásárhelyi Hímzőműhely és Amrbrus Sándor fazekasmester csak nemrégiben értek haza Lengyelországból, de már most a következő kiállításukra készülnek, hiszen az Őszi Hetek rendezvénysorozat keretében megvalósuló kirakodó vásáron is megmutatják a közönségnek, hogy milyen gazdag és értékes a város népművészete.

Megszakítás