Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Vendégek Hódmezővásárhely lengyel testvérvárosából

lol

 

 

lol

Csütötökön kora délután váratlan vendégek érkeztek a városháza elé: két sportosan öltözött, csomagokkal megrakott kerékpáros, akiken látszott, már hosszú út van mögöttük.

 

 

lol
Csakhamar kiderült, hogy Hódmezővásárhely lengyel testvérvárosából, Zgierz-ből érkeztek, és az ottani polgármester, Przemysław Staniszewski üdvözletét is elhozták – egy sünis kulcstartóval együtt – városunkba.lol

A sündisznó Zgierz híres szimbóluma, egy ottani gyermekmese hőse, akinek még szobrot is állítottak a városban.

 

 

lol
A szerencsés véletlen műve, hogy Dr. Márki-Zay Péter polgármester éppen akkor lépett ki az épületből, amikor megérkeztek, így közös képek készítésére is azonnal adódott alkalom. Testvérvárosunk váratlan, de nagy örömmel látott vendégei megtekintették a városháza épületét és a dísztermet, ezután pedig hideg ásványvízzel, kávéval és egy kis mézeskaláccsal kínáltuk a tikkadt vándorokat. Elmesélték, hogy Pozsonyig vonattal utaztak, majd onnantól kerékpárral tették meg a sok száz kilométeres távot a Duna mentén Belgrádig, majd vissza Szabadkáig, ahonnan Szegeden keresztül Hódmezővásárhelyre vezetett az útjuk. Tőlünk elköszönve – Hódmezővásárhely viszontüdvözletével és egy, városunk címerével díszített kulcstartóval együtt – Mindszent felé kerekeznek, majd a tervek szerint egy darabig a Tisza mentén haladva észak felé, ismét Budapesten át térnek vissza Pozsonyba, majd onnan vonattal otthonukba, a lengyelországi Zgierz-be.

Megszakítás