Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Lezárult a felkészítés

Véget ért a Magyar Honvédség Műveleti Tanácsadó Csoportjának felkészítése a vásárhelyi laktanyában. Negyvennyolc katona tett záróvizsgát és számolt be az elmúlt fél év során szerzett tudásról. Legtöbbjük a helyi alakulatban szolgált, de a kiképzésben az Ohioi Nemzeti Gárda tagjai is részt vettek.

Egy konvoj járőrözött éppen, amikor mellette bomba robbant, majd az ellenség tüzet nyitott.  Többek között ilyen, a valósághoz hasonló helyzeteket kellett megoldaniuk a vásárhelyi helyőrségben gyakorlatozó Műveleti Tanácsadó Csoport tagjainak. A fél évvel ezelőtt elkezdődött továbbképzés során megszerzett tudásról a katonák hétfőn adtak számot.

– A tanácsadók itt törzsmunkát látnak el, felkészülnek a feladatukra, a biztosító állomány pedig elkíséri őket. Tehát konvojt gyakorolnak, és ott különböző incidensek kerülnek beállításra a záró gyakorlaton. Ennek az a lényege, hogy a katonák minden tudásukról számot adjanak. Nem csak egy incidenst kell végig csinálniuk, hanem nagyon sokat. Nemcsak egy jelentés kerül leadásra, hanem nagyon sok. Megpróbáljuk ez alatt a rövid nap alatt a teljes féléves tananyagot befogni – mondta Molnár Zsolt, a Műveleti Tanácsadó Csoport parancsnoka.

A képzést összesen 48 katona kezdte el ősszel, a záróvizsgán derül ki, végül hányan alkalmasak a tanácsadó és összekötő feladatok ellátására. Ők az afgán nemzeti rendőrség és a határőrség munkáját segítik majd az Északi Regionális Parancsnokság területén. A kiképzésen részvevők többsége a helyi laktanyában teljesít szolgálatot, de azért különböző szakbeosztásban dolgozók és amerikaiak is kerültek a csoportba.

– Természetesen meg kell, hogy említsem az Ohioi Nemzeti Gárda tagjait. 12-en hajtják végre velünk a felkészítést, hiszen ez a Műveleti Tanácsadó Csoport alapvetően egy magyar és amerikai közös csapat – tette hozzá a parancsnok.

A Műveleti Tanácsadó Csoport búcsúztatására ünnepélyes keretek között pénteken kerül sor Hódmezővásárhelyen.

 

Megszakítás