Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Lezárult a hódmezővásárhelyi kórház épülettömbjének korszerűsítése

Lezárult a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház-Rendelőintézet „A” épülettömbjének energetikai korszerűsítése, a projekt szorosan illeszkedik a kórház hosszú távú fejlesztéseinek sorába – közölte a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó főigazgatója keddi sajtótájékoztatóján.

Kallai Árpád tájékoztatása szerint a beruházás teljes költsége 308,5 millió forint, ebből az uniós és állami támogatás összege 152,5 millió volt.

A főigazgató elmondta: az egyéves program keretében az épület régi és új szárnyaiban megújult a fűtési rendszer és a használati meleg víz hálózata, de kicserélték az elavult nyílászárókat is. A beruházás eredményeként évente csaknem 83 500 köbméter földgázt takarít meg az intézmény.

Az önkormányzat 2010-ben nyújtott be pályázatot a gyógyító munkában központi szerepet betöltő épület – itt találhatók az aktív osztályok, a diagnosztika, a műtő, az intenzív osztály – felújítására. A projekt célja az energiafelhasználás csökkentése volt a kórház „A” épülettömbjében.

A beruházás nyomán megszűnt a központi kazánház, amely a sterilizáló számára biztosította a gőzt, helyette új, korszerű és energiatakarékos helyi gőzfejlesztőt építettek be. Az épület diagnosztikai szárnyában lévő régi kazán helyett két kondenzációs kazán működik, a cirkulációs melegvíz-vezeték kiépítésével korszerűsítették a fűtési hálózatot, továbbá kicserélték a régi, elavult, műszakilag rossz állapotú külső nyílászárókat.

A kórház vezetője szólt arról is, hogy a hosszú távú fejlesztések keretében hamarosan elindul egy új beruházás, amelynek során átépítik az alagsort, akadálymentessé teszik az épületet és a sterilizálót is átépítik. A további célok közt szerepel a diagnosztika, az intenzív osztály és a szülőszoba korszerűsítése is.

Emellett a közelmúltban integrálódott makói kórház fejlesztései is napirenden vannak. Ott egy pszichiátriai nappali kórház kialakításán dolgoznak és román-magyar pályázati forrásból a járóbeteg-ellátó szakrendelő felújítása valósulhat meg a jövőben, de további fejlesztéseket is terveznek – tette hozzá a főigazgató.

(MTI)

Megszakítás