Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Lucien Hervé özvegye vette át a díszpolgári címet

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata a március 15-i közgyűlésén posztumusz díszpolgári címet adományozott a vásárhelyi származású világhírű fotóművésznek, Lucien Hervének. A kitüntetést Almási István és dr. Kószó Péter alpolgármesterek Hervé özvegyének, Madame Judit Hervének szerdán adták át a Párizsi Magyar Intézetben.

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata a 2012. március 15-i díszközgyűlésén posztumusz díszpolgári címet adományozott a hódmezővásárhelyi származású világhírű fotóművésznek, Lucien Hervének. A „Hódmezővásárhely Város Díszpolgára” kitüntetést Almási István és dr. Kószó Péter alpolgármesterek a fotóművész özvegyének, Madame Judit Hervének adták át szerdán a Párizsi Magyar Intézetben.

– Megtisztelő, hogy ápolják a férjem emlékét, és díszpolgára lehet Hódmezővásárhelynek, a városnak, ahonnan származik – mondta el az átadáson Judit Hervé.

Lucien Hervé 1910-ben Elkán László néven látta meg a napvilágot Hódmezővásárhelyen. 1918-ban szüleivel Budapestre költözött, majd Bécsben tanult rajzolni. 1929-ben továbbment Párizsba, és ettől kezdve 2007-es haláláig a francia fővárosban élt. 1933-tól divattervezőként, majd 1938-tól fotóriporterként dolgozott.

1939-ben behívták katonának, 1940-ben Dunkerque-nél német fogságba esett, ám sikerült megszöknie. 1942-től részt vett a fegyveres ellenállásban, és az illegalitásban vette föl a Lucien Hervé nevet, amelyet művésznévként haláláig megtartott. 1946-tól díszleteket, színpadi kosztümöket tervezett, plakátot készített, festett és újra fényképezett. Képeit a legkülönbözőbb folyóiratok közölték, képeiből levelezőlapok készültek.

1949-ben megismerkedett Le Corbusier-vel, a modern építészet meghatározó alakjával, kinek barátja és fényképésze lett. Negyven építészeti folyóirat közölte munkáit, számtalan publikációja, kiállítása járta be a világot. Bár tisztelői úgy emlegetik, mint aki az architektúra fényképezését művészi rangra emelte, portréi, zsánerképei, csendéletei valamint a természetről s a véletlen jelenségekről készült képei ugyanúgy magukon viselik egyedi látásmódjának karakterét.

Megszakítás