Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Magyar Arany Érdemkeresztet kapott B. Szűcs Istvánné

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Magyarország köztársasági elnöke megbízásából 2012. augusztus 20-a alkalmából Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adott át B. Szűcs Istvánné, hódmezővásárhelyi nyugalmazott pedagógusnak, a Bessenyei Ferenc-díjas Kankalin Néptáncegyüttes alapítójának, volt művészeti vezetőjének.

B. Szűcs Istvánné Varga Sáranyugdíjas testnevelő tanár, a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjas Kankalin Néptáncegyüttes megalapítója, 1997-ig művészeti vezetője 1933-ban született Hódmezővásárhelyen. Tanulmányait szülővárosában végezte, a Pedagógiai Gimnázium majd Tanítóképző Intézet elvégzése után a Szent István utcai Általános Iskolában dolgozott nyugdíjazásáig.

B. Szűcs Istvánné neve szétválaszthatatlanul összefonódik a hódmezővásárhelyi néptánccal, annak oktatásával, és különösen a Kankalin Néptáncegyüttessel. A Kankalin múltja 1962-re nyúlik vissza, ekkor alakult egy szakköri berkekben működő gyermekcsoport, amely később felnőtt csoporttal is kiegészült. A táncosok B. Szűcs Istvánné vezetésével szüntelenül újabb és újabb koreográfiákkal álltak elő és mindenütt sikereket arattak. Mind a felnőtt, mind a gyerekcsoporttal számtalan versenyen vettek részt, amelyeket szinte kivétel nélkül aranyéremmel zártak, a megye legjobbjaiként számos alkalommal jutottak tovább az országos versenyekre is. B. Szűcs Istvánné a csoportot 1993-ig vezette kitűnő pedagógiai érzékkel, táncosait a népművészet legszebb, legértékesebb hagyományaival ismertette meg. A Kankalin Néptáncegyüttes jelenleg közel 80 tagú. A gyermek és felnőtt csoport tagjai gyakori résztvevői a hazai és külföldi fesztiváloknak, valamint a városi és egyéb kulturális és civil rendezvényeknek.

B. Szűcs Istvánné munkájának elismeréseként 1993-ban Pro Urbe, majd 1996-, és 1997-ben a Város Sportjáért díjat, 1997-ben a Hódmezővásárhely Nevelésügyének Szolgálatáért címet kapta meg. A Kankalin Néptáncegyüttest 2010. januárjában Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata Bessenyei Ferenc Művészeti Díjjal tüntette ki.

Megszakítás