Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Magyar zsidó sportolók emlékkiállítása Hódmezővásárhelyen

Magyar zsidó sportolók életútját bemutató kiállítás nyílt Egykor nekik szólt a himnusz címmel a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapjához kapcsolódva kedden a hódmezővásárhelyi zsinagógában.

Almási István (Fidesz-KDNP) polgármester a Magyar Zsidó Múzeum és a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum anyagából rendezett tárlat megnyitóján hangsúlyozta: a holokauszt hetvenedik évfordulóján fontos felhívni a hódmezővásárhelyiek és különösen a diákok figyelmét a történelem egyik legnagyobb bűnére.

Az utókor feladata emléket állítani a vészkorszak áldozatainak. Fontos, hogy a túlélők visszaemlékezései nyitott fülekre találjanak, és azok tetteit sem feledhetjük, akik történelmünk legsötétebb óráiban is segítő karjukat nyújtották az üldözöttek felé – fogalmazott a politikus.

Az egyéni és kollektív tragédiák felhívják arra a figyelmünket, hogy meg kell óvnunk értékeinket és védenünk honfitársainkat. A zsidó orvosok, mérnökök, kereskedők, művészek és sportolók a magyar kultúra meghatározó személyiségei voltak, akik elvesztése pótolhatatlan károkat okozott az ország számára – mondta a polgármester.

Hajós Alfréd, az első magyar olimpiai bajnok, Kronberger Lili, az első magyar műkorcsolyázó világbajnok, Barna Viktor, minden idők legeredményesebb asztaliteniszezője és társaik életpályája azért példaértékű, mert fantasztikus sportsikereiken kívül az élet egyéb területein is maradandót alkottak – közölte a politikus.

Braun „Csibi” József, Brüll Alfréd, Weisz Árpád, Petschauer Attila, Kabos Endre és a többi ünnepelt, a nemzet kedvenceiként szeretett sportolók életútja abban közös, hogy származásuk miatt üldözöttekké váltak, és Vészkorszak idején vesztették életüket – mondta Almási István.

A zsinagóga emeletén berendezett tárlaton az érdeklődők a sportolók és sportmecénások pályafutását bemutató magyar és angol nyelvű tablók mellett láthatják többek között olimpiai bajnokok, Elek Ilona és Hajós Alfréd relikviáit, Kronberger Lili, a női műkorcsolyázás magyar úttörőjének korcsolyáját, valamint a Margit-híd felrobbantásakor életét vesztő Kabos Endre háromszoros olimpiai bajnok vívó emlékérmét és cigarettatárcáját.

(MTI)

Megszakítás