Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Már állnak a falak, ősszel birtokba vehetik új óvodájukat a mezővári gyerekek

Már közel szerkezetkész állapotban van a kárpátaljai magyar település, mezővári új óvodája. A hódmezővásárhelyi közadakozásból megvalósuló intézményt a tervek szerint ősszel nyolcvan gyermek veheti majd igénybe.

 

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város közgyűlése 2015 tavaszán döntött arról, hogy óvoda építését kezdeményezi a 3400 lakosú kárpátaljai községben, és a beruházás érdekében adománygyűjtést indít. A nemes célhoz több százan csatlakoztak, magánszemélyek, olvasókörök, civil szervezetek, vállalkozások, környékbeli települések.

 

„A falak állnak, a tetőszerkezet elkészült. Bent az épületgépészeti munkák is jól állnak, egyes termekben a padlófűtés elhelyezése is megtörtént. Nagy örömmel konstatáltam, hogy a munka jól halad, és mindaz a 42 millió forint, amit a hódmezővásárhelyi adakozóknak köszönhetően átutaltunk, az jó helyre került, és minden bizodalmunk megvan abban, hogy szeptember 1-jén a mezővári óvodások már az új óvodában kezdhetnek” – emelte ki Hegedűs Zoltán alpolgármester.

 

Az összegen túl több Hódmezővásárhelyi cég is jelentkezett, akik azt vállalták, hogy  építőanyaggal, szaniterrel vagy munkával segítik az építkezést. A kezdeményezéshez a magyar kormány is csatlakozott, 50 millió forinttal segítette a beruházást.

„Minden fejlesztés egy reménység a jövőre nézve, és ez az óvoda nagy reményt ad. A családok láthatják, hogy gyermekeik számára van itt jövő, lesz óvoda, amely befogadja őket, lesz hely. A megmaradás, az itt élő nemzetrész szempontjából ez sokkal több az üzenetnél. Ez lehetőséget biztosít, jövőt ad az itt élőknek” – árulta el Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke.

 

Az új épületben négy csoportban nyolcvan gyerek kezdheti el az évet szeptemberben. Az érdeklődés nagy, ezért a jövőben a tetőtér beépítésével akár százra is növelhető az intézmény befogadóképessége. 

 

„Hála Istennek túljelentkezés van. Ez az óvoda 80 férőhelyes lesz, de ez nem azt jelenti, hogy nem engedjük meg, hogy 100 gyerek is legyen az óvoda területén. Meg van határozva, hogy hány gyerek lehet egy csoportban, de a nevelők tudnak vigyázni csoportonként 20 gyerekre is” – árulta el Salamon Elemér, mezővári polgármestere.

 

Az intézmény bölcsőde-óvodaként működik majd, így már két éves kortól fogadja a gyerekeket. A fenntartó református egyház tervei szerint a zenei képzésre is külön hangsúlyt fektetnek majd. Az új, korszerű épület lehetővé teszi, hogy az intézmény télen is fogadja majd a növendékeket


Forrás: Vásárhelyi Televízió

Megszakítás