Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Már jelentkeznek a Minőségi Otthoncsere Programra

Idén indult el a Minőségi Otthoncsere Program Hódmezővásárhelyen, amelynek célja, hogy az ipari technológiával épült tömbházakból jobb házakba költözhessenek a lakók. Már van olyan család, aki azért kereste fel a városházát, hogy beadja jelentkezését a pályázatra. 

 

A hódmezővásárhelyi Csengettyű köz egyik negyedik emeleti ingatlanából szívesen költözne a Fazekas-család. Mint mondják: sok műszaki problémát tapasztalnak, a házon már jó ideje a nyílászárók sem megfelelőek. János, a családfő szerint, a Minőségi Otthoncsere Program által most lehetőségük lesz egy nagyobb kertes házba költözniük. A belvárosban, a Könyves utcában már meg is találták a számukra ideális házat. A polgármesteri hivatal 23-as szobájában azért jártak, hogy beszerezzék a pályázathoz szükséges papírokat és elindítsák a későbbi költözésükhöz szükséges hivatalos eljárást.

 

– Nagyon jó lehetőségnek tartjuk a minőségi otthoncserét. Amikor kijött ez a tervezet, mi is elmentünk a roadshow-ra, meghallgattuk az önkormányzat dolgozóinak a tájékoztatóját. Már akkor megfogalmazódott bennünk, hogy ez jó lehetőség lesz. Mi egyenesági leszármazottként pályáztunk a programra. Az elsők között vagyunk a pályázók között. Ezt a lehetőséget úgy gondolom, hogy nagyon sokan ki tudják használni. Jelenleg most egy 60 négyzetméteres lakásban lakunk négyen, két gyermekkel. Nekünk kifejezetten pozitív lesz a változás, egy nagyobb kertes ingatlanba tudunk költözni – mondta Fazekas János.

 

Hegedűs Zoltán alpolgármester is találkozott a Fazekas családdal. Elmondta, több mint húszan érdeklődtek a program felől január másodika óta, öten pedig már konkrét igényüket is bejelentették és pályázatot is benyújtottak.

 

– Minden lakást felülvizsgáltatunk. Ingatlanszakértő állapítja meg az árat, hiszen a rendelet úgy fogalmaz, piaci áron vásároljuk meg a lakást és emellé nyújtunk még támogatást vásárlásra és felújításra. A támogatást több célra lehet felhasználni. Lehet arra kérni, hogy egy új ingatlant vásároljon az illető, és lehet azt is, hogy egy már meglévő ingatlan felújítására, bővítésére használja, illetve lehet a kettőt kombinálni úgy, hogy a támogatásból a vásárlást és a felújítást is tudja finanszírozni – fejtette ki Hegedűs Zoltán alpolgármester.

 

A közgyűlési rendelet értelmében a családi házak esetében a vételár és a támogatás összege akár 12 millió forint is lehet, amennyiben lakást szeretne vásárolni valaki, ebben az esetben az összeghatár 10 millió forintban van maximalizálva. Minden érdeklődő lakástulajdonos esetében az önkormányzat minél hamarabb szeretné a hivatalos eljárást lefolytatni azért, hogy a kifizetést követően, akár már tavasszal költözhessenek az érintettek.

 

Fotó: Illusztráció

Megszakítás