Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Már készülnek a táncosok a Kankalin gálaműsorára

A Bessenyei Ferenc Díjas Kankalin Néptáncegyüttes mindhárom csoportja sűrű próbákkal készül a június másodikai gálaműsorra, melyen az együttes 50 éves fennállását ünneplik. Az esten a Kankalin egykori zenészei is közreműködnek.

Idén ünnepli megalakulásának ötvenedik évfordulóját a Bessenyei Díjas Kankalin Néptáncegyüttes. A jubileumra ünnepélyes gálaműsor keretében emlékeznek június 2-án, a Hódtói Sportcsarnokban, melyre az együttes valamennyi csoportja lelkesen készül. A 2-3. osztályosokból álló Kisgömböc csoport még a néptánc alapjaival ismerkedik, így a Gálaműsoron előadott produkciójuknak is a játék áll a középpontjában.

– Lesz egy produkció, amelyben népi játékokat fogunk játszani. Dunántúli tánc lesz az alapja, később pedig a csoportunk a fináléban fog részt venni – mondta Törökné Tárkány Katalin, a Kisgömböc csoport vezetője.

A 16-35 évesek alkotta Cécó csoport 8 párból és 6-7 lányból áll, akik március végétől szinte minden hétvégén fellépnek Hódmezővásárhelyen és Csongrád megyében. Műsoraik igen sokoldalúak: az egyszerű egykoreográfiás összeállításoktól kezdve a másfél órás táncokig szerepelnek bemutatók a repertoárjukon. Az ünnepi műsoron nemcsak korábbi koreográfiáikat láthatja majd a közönség, hanem az új, mezőkölpényi táncokat is.

– A Kankalin esten több koreográfiát mutat be a Cécó csoport. Az együttes felnőtt csoportja kezdi a műsort egy szilágysági tánccal, majd néhány műsorszám után előadjuk a kétegyházi koreográfiánkat, majd megmutatjuk a férfiakkal a keménytelki táncokból készített összeállításunkat, végül a legújabb mezőkölpényi koreográfiával zárunk – mondta Kis-Jakab Péter, a Cécó csoport vezetője.

Az egykoron a Kankalin tagjait alkotó idősebb táncosok alkotják az Esthajnal csoportot, akik már nem gyakorolják aktívan a néptáncot, most mégis összeálltak egy műsorszámra az ünnepi gálaest erejéig.

– Két régebbi számmal készülünk és Gombos András dél-alföldi tánckoreográfiáját mutatjuk be. Az idők során több külföldi vendégszereplésünk is volt, főleg Franciaországban, és a finálé mindig a kalocsai táncokkal végződött. Ez volt az én kérésem, hogy itt is ezzel fejeződjék be a Gálaműsor fináléja – mondta B. Szűcs Istvánné, a Kankalin alapítója, az Esthajnal csoport vezetője.

A szervezők reményei szerint a Kankalin 50 éves jubileumi gálaműsorára ellátogató közönség sem marad majd ülve az ünnepen, hiszen az est végén örömtáncra várják a táncosok az érdeklődőket.

Megszakítás