Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Már több mint 600 igény érkezett nemzeti zászlóra

Az elmúlt hét végéig már több mint 600-an igényelték a nemzeti zászlót az önkormányzatnál. Ez a szám tovább nő, mivel az igények folyamatosan érkeznek a városházára.

Dr. Kovács László önkormányzati képviselő indítványa kapcsán született meg a májusi közgyűlésen az a döntés, miszerint a város valamennyi ingatlanán magyar zászló loboghat a nemzeti ünnepeken 2014. március 15-ével kezdődően.

A lobogó mellett a felszerelést is ingyenesen biztosítja a város. Már minden háztartásba eljuttatták az igénylő- illetve a szórólapokat, amelyen kiválasztható a zászló mérete, valamint a felszereléséhez szükséges eszközök.

Az elmúlt két hétben a kérelmek száma megduplázódott, a múlt hét végéig 604-en jelezték, hogy csatlakoznak a mozgalomhoz. Mindenki négy méret közül választhat. A szociális foglalkoztató 30×60, 40×80, 60×120, és 90×150 centiméteres méretekben készíti a lobogókat, amelyből már 400-at legyártott. A legtöbben eddig a 40×80-as méretből kértek, az igénylőknek arra is lehetősége nyílik, hogy mindezért cserébe az országzászló felállítására adományozzanak.

A nemzet jelképét a települési képviselők személyesen viszik ki július 15-e után, így már augusztus 20-án az ingatlanokon lehet a lobogó. A kezdeményezés kapcsán a közgyűlés módosította a tiltott, közösségellenes magatartásokról szóló rendeletet, amely azt is tartalmazza, hogy a város 20 lakásnál nagyobb házaira kötelező kirakni a nemzeti zászlót. Ha az ingatlan tulajdonosai ezt elmulasztják, akkor az 50 ezer forintos bírságot von maga után. Azok a polgárok, akik igénylik a zászlót, azt vállalják, hogy évente legalább három alkalommal ki is rakják otthonaikra. Ha ez mégis elmarad, azt az önkormányzat munkatársai külön-külön kivizsgálják. A cél természetesen nem a büntetés, hanem a város fellobogózása, ezért a méltányossági szempontokat figyelembe veszik.   

A kezdeményezésnek köszönhetően 2014-től így nem csupán a közintézményeken, de valamennyi ingatlanon, Hódmezővásárhelyen készült nemzeti zászló loboghat március 15-én, augusztus 20-án és október 23-án.

Megszakítás