Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Március 15-én virággal róhatják le tiszteletüket a vásárhelyiek

Idén március 15-én koszorúzás helyett, egy-egy szál virággal róhatják le a hódmezővásárhelyiek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseinek emléke előtt tiszteletüket.

 

– Az 1848/49-es események több üzenetet hordoznak. A példaértékű nemzeti egységet, az összefogást, a tenni akarást, a hősiességet. A bátorság egyedülálló példáját hagyták ránk elődeink. Szabadságot, függetlenséget akartak és ezért a legtöbbet: az életüket áldozták – fogalmazott Vágó János hódmezővásárhelyi önkormányzati képviselő.

 

Az idei március 15-ei megemlékezés ünnepi zászlófelvonással indul 8.30-kor a Kossuth téren, majd 9 órától a Belvárosi Római Katolikus Templomban ökumenikus istentiszteletet tartanak, 10 órakor pedig a Petőfi-szobornál folytatódik az ünneplés. 10.30-kor a Kossuth-szobornál, Lázár János miniszter, országgyűlési képviselő, illetve Almási István polgármester, valamint a Lengyel Köztársaság tiszteletbeli konzulja mond ünnepi beszédet.

 

– Az ünnepség rendhagyó módon fejeződik be. A megszokottól eltérően nem lesz koszorúzás, helyette mindenkit arra kérünk, hogy egy szál virággal róják le a Szózat elhangzása után a Kossuth-szobornál tiszteletüket – tette hozzá Vágó János.

 

A megemlékezés ideje alatt forgalomkorlátozásra számíthatnak az Andrássy úton végig, a Dr. Rapcsák András út és Kaszap utca közötti részen 10-10.30-ig, valamint a 47. számú főúton, a Kálvin tér és Kaszap utca között 09.30-tól 11 óráig. Az autóbuszok a Hódtó utca és a Bajcsy-Zsilinszky Endre utca útvonalon közlekednek.

 

A városi ünnepség után 11.15-kor a Kossuth téren toborzó bemutató kezdődik a Hagyományőrző Pálffy Huszár Egyesület, a Kankalin Néptánccsoport és az Aranykalász Népdalkör közreműködésével. Március 15-én 14 órakor megkoszorúzzák Szametz András ’48-as honvéd kopjafáját, majd a Bessenyei Színkör előadásában, 18 órától láthatják a nézők A helység kalapácsa című vígeposzt a művelődési központ színháztermében. Megtekinthető a BFMK első emeletén a Huszárruha kiállítás is.

Megszakítás