Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Márciusi ifjak gálaestje a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban

A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ március 15-i gálaműsorán a legifjabb magyar művészek szólaltatják meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tematikájához köthető dalokat, verseket, zenedarabokat. Ugyanezen a napon kerül sor az idén ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetiségek Népdaltalálkozójára is, amelynek ezúttal a Mozaik Mozi ad otthont.

Március 15-én 18 órai kezdettel Magyarország legifjabb művészei mutatkoznak be a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ ünnepi gálaműsorában. A különböző művészeti területeken tevékenykedő előadók közül néhányat már televíziós műsorokban, például a Felszállott a pávában is láthatott a közönség.

– A márciusi ifjakról emlékezünk meg. Ez az analógia a műsor összeállítása kapcsán is. Közreműködnek például Balog József zongoraművész, Fundák Kristóf néptáncos, Kaszai Lili táncos, Kubinyi Júlia népdalénekesek, Lazók Mátyás színművész, Rosonczi – Kovács Mihály és népi zenekara, valamint Szegedi Csaba operaénekesek – mondta Gajdán Bálint, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ igazgatója.

A tematikájukban is a nemzeti ünnephez köthető műveket magyar szerzők alkotásaiból válogatták össze. A hatvan perces előadásra támogató jegyeket lehet vásárolni 1500 forintos áron, mellyel az intézmény hangversenyzongorájának megvásárlását segíthetik a felajánlók.

Ugyanezen a napon, kora délután 14 órai kezdettel kerül sor a Mozaik Moziban a Nemzetiségek Népdaltalálkozójára, amelyet ötödik alkalommal rendeznek meg az idén. A találkozón 15 csoport képviseli a nemzetiségek népdalkórusait.

– Az idei évben is szerb, horvát, tót és román nemzetiségű népdalkórusok és népdalénekesek fogják a rendezvényünk vázát adni. Rajtuk kívül Hódmezővásárhely és kistérségének kórusai is fellépnek – mondta Sonkoly Ágnes programszervező.

A szakmai értékeléssel egybekötött rendezvényen fiatalok is részt vesznek, hiszen a román együttes kifejezetten ifjakból áll, akikhez két fiatal szólóénekes is csatlakozott. Emellett népzenét is hallhatnak az érdeklődők: a szerb Bánáti betyárok, vagy a székkutasi Harmonika Klub is megfordul majd a találkozón a fellépő dalkörök kísérőjeként.

Megszakítás