Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Márciustól 150 főnek biztosít munkalehetőséget a város

Március 1-jétől indul az idei első közfoglalkoztatási program, amelyben közel 150 főnek biztosít munkalehetőséget a város. Az év végéig tartó, 8 órás foglalkoztatáshoz 167 millió forint támogatást biztosít a kormány. Március közepétől újabb program indulhat közel 180 fő foglalkoztatásával.

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata 2009-ben programot indított, amelynek keretében a munkaképes, de tartósan munkanélküli polgároknak a segély helyett munkát ajánl – mondta el a hétfői sajtótájékoztatón Almási István. –  Ehhez az utóbbi években jó szövetségesre leltünk a kormányban is, amelynek köszönhetően folyamatosan tudtuk bővíteni a közfoglalkoztatási programba bevont polgárok számát. Az eltelt évek alatt a Segély helyett munka program több száz rászoruló családnak jelentett az alacsony összegű segély helyett nem bőséges, de biztos megélhetési forrást és több száz tartósan munkanélküli polgárt sikerült a segélyek passzivitásából visszavezetni, bevonni a munka világába – fogalmazott a polgármester.

Almási István elmondta: a programot az önkormányzat az idei évben is folytatja, és minden pályázati forrást igénybe fog venni annak érdekében, hogy minél több tartósan munkanélküli hódmezővásárhelyi polgárnak tudjon segítséget nyújtani.

– 2013. március 1-jével ismét elindulnak a startmunka programok. Az első ütemben 146 fő foglalkoztatása kezdődik meg napi 8 órában, 2013. december 31-ig, amely 3 munkaterületen valósul meg. A programokat a város sikeres pályázatának köszönhetően az állam 167 millió 172 ezer forinttal, 100 százalékban támogatja – foglalta össze a polgármester, kiemelve: a közfoglalkoztatotti bérek 2013. január 1-jétől emelkedtek, a segédmunkások 71.800 helyett 75.500, a szakmunkások pedig 92.000 helyett 96.800 Ft-ot kereshetnek havonta.

Nagyné dr. Tari Ibolya a Polgármesteri Hivatal személyzeti és adminisztrációs csoportjának vezetője a sajtótájékoztatón elmondta: 2013. márciusától december 31-éig, három programban, munkaterületen biztosít a város munkalehetőséget.

– A mezőgazdasági programban 12 fő vehet részt, ők palántaneveléssel és vöröshagyma-termesztéssel foglalkoznak. Az erdőtelepítés programban 31 főt foglalkoztatunk, a program keretében terveink szerint új erdő telepítése, illetve a meglévők gondozása valósul meg. További 103 fővel a mártélyi Bodnár Bertalan Természet- és Környezetvédelmi Oktatóközpont tanösvényének felújítását tervezzük. Ők részt vesznek emellett a város működtetésében lévő oktatási intézmények karbantartásában, felújításában. 35 telephely karbantartási munkálatait látnák el, ezen kívül kb. 200 kültéri fabútor felújítására, karbantartására is sor kerül a segítégükkel. A programban összesen 73 szakmunkást tervezünk foglalkoztatni az alábbi szakmákban: hegesztő, kőműves, lakatos, festő, asztalos, burkoló, központi fűtés szerelő, ács, villanyszerelő, gépész, esztergályos – ismertette a részleteket a csoportvezető, hozzátéve: március közepétől további 2 program indítását tervezi a város hasonló feltételekkel, összesen 179 fős közfoglalkoztatotti létszámmal. Ennek megvalósulása esetén Hódmezővásárhelyen az idei évben 325 fő 8 órás közfoglalkoztatása valósulna meg, amely a tavalyi 265 fős létszámhoz képest 60 fős növekedést jelentene.

Megszakítás