Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Mária-ünnepet tartottak a szerb ortodox templomban

Öt éve újították fel a Tornyai János Városrehabilitációs Programban több mint 80 millió forintból, majd szentelték újra a szerb ortodox templomot Hódmezővásárhelyen. Erre az eseményre emlékeztek, és Mária-ünnepet tartottak a város egyik legrégebbi és legszebb műemlékében.

 

– Szűz Mária személye minden keresztény és főleg a tradicionális egyház, a római katolikus és a szerb ortodox egyház számára is nagyon fontos, mert Mária személye nélkül nincs üdvösség. Ő az, aki Éva ősanyánk bűnét, az Istennel való együttműködés el nem fogadását eltörölte. Isten hívó szavára igennel válaszolt, ez tette lehetővé, hogy a világra jöjjön, és megszülessen Jézus – mondta Kaplan Pavle szerb ortodox lelkész, aki hódmezővásárhelyi kötődésekkel is bír, hiszen korábban mintegy két évig szolgált a városban. A szerb ortodox templomot 5 évvel ezelőtt újították fel és szentelték újra.

 

A Mária-ünnep karácsony és húsvét után a legnagyobb ünnepe a szerb ortodox vallás gyakorlóinak, Szűz Mária születésének ünnepe a templom védőszentjének örömünnepe is, amelyet körmenet és főtt búza-, azaz kalácsszentelés követ.

 

–  A búzának a felajánlása minden megboldogult hívőnkért és szeretteinkért van. Mert az evangéliumban úgy szerepel, hogy ha a búzaszem a földbe nem esik és ott nem porlad el, akkor abból nem lesz új élet. A búzaszem a feltámadás szimbóluma. Ezért az ünnepi kalács és bor megáldásával ezt újra megünnepeljük – mondta Kaplan Pavle.

 

A szerb ortodox lelkész a templom újraszentelése kapcsán elmondta: habár több 100 éves egyházközösség a vásárhelyi, lélekszámában mégis kis közösségnek számít. Ezért minden évfordulóval ennek megmaradását is ünneplik, de megemlékeznek a város lakóiról is, hiszen e közösség fennmaradását ők is segítették az évek hosszú során át.

 

 

Megszakítás