Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Márky-Zay tanár úr bemutatta legújabb köteteit

Magyar értékek címmel jelent meg Marky-Zay János középiskolai tanár több füzetből álló sorozata, melyet a szerző tegnap este mutatott be a városi könyvtárban.

Marky-Zay János éveken keresztül különleges kísérleteivel próbálta közelebb hozni a diákok számára a fizikát, de a tanítás mellett rendszeresen kirándulásokat is szervezett. Mivel úgy tapasztalta, hogy a határon kívül eső magyar kultúrterületek sokak számára ismeretlenek, igyekezett összegyűjteni az ezzel kapcsolatos ismereteket.

-1993 óta írom a számítógépembe az érdekességeket, mert minden kirándulásra igyekeztem nagyon lelkiismeretesen felkészülni. Olyan nagy mennyiségű anyag gyűlt össze az eltelt évek során, hogy ezeket a történeteket füzetekbe rendeztem – mondja Márky-Zay János.

Eddig összesen hat kötet jelent meg. Van, amelyik az Andrássyakkal, Teleki Sándorral, az Al-Duna valamint a Nagyváradtól Sebesvárig terjedő területtel foglalkozik, de külön füzetet szentelt a szerző Liszt Ferencnek és Haydn-nak is. A kedvence és egyben a legaktuálisabb szerinte az, amely Klebelsberg Kunó érdemeit taglalja.

-Mind Magyarországnak, mind Vásárhelynek nagy tragédiája, hogy nem tudunk  természettudományban jártas szakembereket képezni, pedig ez lenne a további fejlődésünk motorja – véli a szerző. Manapság felértékelődött a környezetvédelem kérdése, ami szintén a természettudományokon alapszik. Ezért áll hozzám nagyon közel ez a kötet, valamint azért is, mert egy olyan fejezetet is belevettem, amely arról szól, hogy a magyar kultúrterület milyen tudósokat adott a világnak.

Marky-Zay Jánossal tegnap este dr. Berényi Károly beszélgetett, ahol az is kiderült: várhatóan még ebben az esztendőben egy dupla szám is megjelenik a szerző írásai közül.

Megszakítás