Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Maroslele 13 milliós adósságát is átvállalta az állam

A kormány a mezőgazdaságot stratégiai ágazatként kezeli, amely Maroslele számára is lehetőségeket kínál – hangzott el Lázár János szombat esti Maroslelén megtartott fórumán, ahol az is kiderült: a település tornacsarnok építésre, a templomfelújításra és úthálózat fejlesztésre is számolhat uniós forrásokkal.

Lázár János országgyűlési képviselő maroslelei látogatása során először Martonosi György polgármestert kereste fel, akinek átadta Orbán Viktor miniszterelnök bizonyosság levelét, amelyből kiderül, hogy az állam a közelmúltban Maroslele mintegy 13 millió forintos adóságát vállalta át.

Az este lakossági fórummal folytatódott, ahol a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetésével megbízott kormánybiztos többek között arról beszélt, hogy Magyarország a 2014–20-as időszakra hétezer milliárd forint EU-s forrásra számíthat. Lázár János elárulta hallgatóságának, hogy a településen jelenleg is zajló szennyvízcsatorna beruházás jó részét is az unió finanszírozza. A jövőben pedig további fejlesztésekre számíthat Maroslele, ugyanis tervekbe vették egy helyi tornacsarnok építését, a templom felújítását, a helyi fejlesztési tervek előmozdítását, sőt a település úthálózatának rekonstrukcióját is. Lázár János kiemelte, a térség boldogulásának egyik záloga a mezőgazdaság, amelynek fejlesztésére szintén komoly tervekkel rendelkezik a kormány.

– Amit a kormányunk lát, hogy termelni tudunk, abban nagyon jók vagyunk. A termelésben gépesítve is vagyunk, de minden, ami a termelésen felül van – tárolás, értékesítés, ennek integrálása, a hitelezés vagyis a pénzügyi része – nincsen rendben, ráadásul többségében külföldi kézben van. Itt be fogunk avatkozni. Többek között nagyon szeretnénk, hogy a takarékszövetkezetek komoly agrárhitelezést folytassanak. Alacsony kamatozású megfizethető és megtérülő agrárhitelezés legyen állami támogatás mellett, hogy az Európai Uniós pénzek beépüljenek ezekbe a gazdaságokba. Ez komoly feladat, mivel mi a mezőgazdaságot stratégiai ágazatként kezeljük – mondta Lázár János.   

A fórumon elhangzott: a 2014-től érkező hétezer milliárd forint felosztásáról jelenleg is tárgyal a kormány. A tervek szerint ennek a jelentős összegnek a 60%-át a gazdaság fejlesztésére fordítják, többek között ebből támogatják a cégeket azért, hogy minél több munkavállalót foglalkoztassanak. A fennmaradó 40%-ból pedig humánfejlesztést terveznek. Ebből lesz lehetőség többek között a marosleleiek életminőségének fejlesztésére, a helyi iskola megsegítésére.     

Megszakítás