Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Másodfokú belvízvédelmi készültséget tart Székkutas

Székkutason napi 24 órában dolgoznak a szivattyúk a belvíz megfékezése érdekében. Tegnap a másodfokú készültségi szintet léptették életbe a településen. Jelenleg 25 lakóingatlan és több mint 10 tanya van veszélyben.

Székkutason tanyák és lakóingatlanok vannak veszélyben a belvíz miatt. A település 12 ezer hektáros közigazgatási területének negyedét sújtja belvíz, amely főként legelőket és termelésbe bevont területeket öntött el. A település polgármestere, Szél István szerdán az egyre nagyobb belvíz miatt másodfokú belvízvédelmi készültséget léptetett életbe, így most már 24 órában folyamatosan működnek az elszívók.

– Húsvétkor első fokra emeltük a védekezést és elkezdtük a szivattyúzást. A hét közepén  emeltük másodfokra a védekezést a nagy esőzések miatt. Most már négy szivattyú dolgozik a település határában. A lakóingatlanokat már sikerült megvédenünk. Most a környékben található tanyák körül próbáljuk megoldani a víz szivattyúzását – mondta Szél István polgármester.

Több mint 10 tanya és 25 lakóingatlan van veszélyben. A védekezésbe bekapcsolódott az ATIVIZIG is. Borsi Lajos gazdálkodó tanyáját több mint 20 hektáros területen körbezárta a víz. Az ingatlannál hiába szivattyúznak már két hete, mégis folyamatosan veszélyben van az épület.

A település nemrég 65 millió forintot nyert egy pályázaton belterületi vízelvezető rendszer kiépítésére, azonban a beruházás most tavasszal az időjárás miatt nem tudott elkezdődni. A további esőzések komoly problémát okozhatnak a településen.

Megszakítás