Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Másodfokú hőségriasztás az egész ország területén

Kitört a kánikula az egész ország területén, az igen magas hőmérséklet tovább emelkedhet, ami komolyan megviseli szervezetünket. A nagy hőség mellett az extrém magas UVB sugárzás is veszélyeket jelent.

Az egész ország területén másodfokú hőségriasztást rendelt el az országos tiszti főorvos hétfőn déltől, csütörtök estig. Az Országos Meteorológiai Intézet előrejelzése szerint szerdán és csütörtökön akár 36 fokig emelkedhet a hőmérséklet, majd várhatóan csütörtök délután eléri egy hidegfront az országot.

Az UVB sugárzás is napok óta magas, sőt ma már meghaladta az extrémnek számító 8-as értéket, ami az elkövetkezendő két napban hasonlóan alakul. Ilyenkor akár negyed óra alatt leéghetünk, ezért védekezés nélkül ne tartózkodjunk a napon – figyelmeztetnek a szakemberek. Azt ajánlják, hogy legalább 30-40 faktoros naptejet használjunk, és, ha a szabadban tartózkodunk, egy nap többször kenjük be magunkat fényvédő krémmel. A gyerekek bőre különösen érzékeny a napsugárzásra, így ők még veszélyeztetettebbek.

A hőség nem csak a bőrünket, egész szervezetünket megterheli, ezért egészségünk érdekében érdemes bizonyos szabályokat betartani.

– A szervezetnek van egy alkalmazkodási reakciója a meleg külső környezetre. Ilyenkor bőrereink kitágulnak, megpróbálnak a fölösleges hőtől megszabadulni, hogy a létfontosságú szerveink az agynak, tüdőnek, szívnek, májnak, vesének a hőmérsékletét megpróbálja stabil értéken tartani, illetve megindul a verejtékezés, ami jelentős terhelést ró a keringési rendszerre. Ezért van az, hogy magas hőmérsékleten egy-egy ember elájul, összeesik. Ez a vérnyomásesés miatt van. Ilyenkor az agy nem kap megfelelő vérmennyiséget, szédülés, fejfájás következik be – mondta Mekkel Gabriella, háziorvos.

Ilyenkor a megszokottól nagyobb mennyiségű folyadékbevitelre van szükség. A gyerekek és az idősek veszélyeztetettebbek a kiszáradás és a meleg káros hatásaival szemben. Általában 2-4 liter folyadékmennyiség elfogyasztása ajánlott napi szinten, de ha fizikai aktivitásunk nagyobb, vagy huzamosabb ideig a tűző napon tartózkodunk, ez a szám természetesen magasabb is lehet. A vese- és szívbetegeknél azonban a fölösleges folyadékbevitel már terhelést jelent, ezért ebben az esetben kerülni kell a túlzott vízfogyasztást.

Ebben az időszakban a só pótlásra is érdemes odafigyelni, a legideálisabb ilyenkor az izotóniás sóoldat, a vitaminpótlásra pedig nagyobb mennyiségű friss zöldséget ajánl Mekkel Gabriella.

Megszakítás