Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Matolcsy György: fordulópont előtt áll a magyar gazdaság

Matolcsy György szerint növekedési fordulat előtt áll a magyar gazdaság, ennek a lehetőségét az teremtette meg, hogy sikerült rendbe tenni az állam pénzügyeit.

A nemzetgazdasági miniszter csütörtökön Hódmezővásárhelyen egy lakossági fórumon kifejtette: a magyar gazdaság 2012-ben érte el a mélypontot, jövőre már növekedési és beruházási fordulat lesz.

Most vagyunk abban a helyzetben, hogy tervezhetjük a beruházás és a munkahelyteremtés jövőjét, ezt az teszi lehetővé, hogy rendeztük az állam pénzügyeit – jelentette ki a politikus.

2010-tól 160 ezerrel több új munkahely jött létre, mint amennyi megszűnt, miközben a gazdasági növekedés nagyon alacsony volt – tudatta miniszter.

Matolcsy György szerint a legkésőbb 2013 második felében elinduló gazdasági növekedés egyik jelentős forrása lesz, hogy a Nemzeti Fejlesztéspolitikai Kabinet megmozgatta az uniós források „dermedt jéghegyeit”.

A pénzpiac szereplői bizalmat szavaztak Magyarországnak: megveszik állampapírjainkat, méghozzá csökkenő hozamokkal. Az így felszabaduló forrásokat gazdaságfejlesztésre fordítja a kormány. Jelenleg az állam évente 1300 milliárd forintot költ az adósság utáni kamatokra, ha ezt sikerül csökkenteni, 300-500 milliárdot beruházásokra fordíthat az ország – hangsúlyozta a nemzetgazdasági tárca vezetője.

2014 és 2020 között Magyarország visszatalál a 2000 körüli gazdaságfejlesztés útjára, ehhez megnyílik mintegy 6-7 ezer milliárd forintnyi uniós forrás. Ha képesek leszünk szövetséget kötni a most még „sértődött és morcos” magyarországi bankokkal újra hitelezni kezdenek – mondta Matolcsy György.

A miniszter rámutatott, a német gyáripar visszatér Közép-Európába, és összefonódik többek között a magyar gazdasággal, és ez óriási lehetőségeket nyit meg.

A kormány gazdaságpolitikája kapcsán a politikus úgy fogalmazott: “kényszerűen korán jött forradalmárok vagyunk”. 2010-ben a korábbi nyolc év döbbenetesen elrontott politikája következtében újítanunk kellett, azonnal meg kellett találnunk a válaszokat – tette hozzá.

“Rá vagyunk arra kényszerítve, hogy az élet minden területén megújuljunk, és megtaláljuk a saját hagyományaink szerint élhető világot, amelyben sikeresek lehetünk” – mondta a nemzetgazdasági miniszter.

(MTI)

Megszakítás