Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Megemlékezés volt a kutasi úton

lol

 

1919. július 25. reggelén Berényi László, a magát rendőrparancsnoknak kiadó, magyar származású román hadnagy a városháza pincéjében ártatlanul bebörtönzött 47 –  zömében szegény sorsú iparos és földműves – férfiakat felhozatta, és a helyi román főparancsnoktól kért géppuskás osztaggal, a város határába hajtotta. Az út során szembejövő polgárokat is belökték a sorba. Így 56 emberrel érkeztek a kivégzés helyszínére, a várostól mintegy hat kilométerre lévő Nagy Dezső-féle tanyához, ahol az áldozatokat a román katonák agyonlőtték. A 100 évvel ezelőtti eseményekre tegnap emlékezett az önkormányzat.


 lol


lol


Legalább egy évtizede semmilyen állagmegóvás nem történt a vásárhelyi 1919-es emlékművön. Azért, hogy a  megemlékezésre méltó állapotba kerüljön, az önkormányzat és a HMSZ dolgozói megtisztították, visszaerősítették a levált burkolólapokat.


 lol


Eredetileg az volt a terv, hogy Bálint Gabriella képviselő javaslatára az idei, centenáriumi megemlékezésre új emlékművet állíttat a város. A regisztrációs határidő március 22. volt. Az időpont lejáratáig egy regisztráció érkezett. A eljárás sikeres lefolytatásához több művész jelentkezésére volt szükség. Az önkormányzat további alkotókat igyekezett felkutatni, az erőfeszítéseknek köszönhetően április 25-én három árajánlat kérést küldtek ki kollégáink, de a határidő lejártáig, május 2-ig nem érkezett be ajánlat. A felkért személyek nem vállalták el az emlékmű elkészítését.


 lol


A város adományokat is várt az alkotás elkészítésére, 284.700 forint gyűlt össze. Ez egyelőre az erre a célra nyitott számlán van. A tervezett emlékmű ügyében szakbizottság fog összeülni.

Megszakítás